Меркел: „Северен поток 2“ не е заплаха за енергийната диверсификация

Меркел: „Северен поток 2“ не е заплаха за енергийната диверсификация

Меркел: „Северен поток 2“ не е заплаха за енергийната диверсификация

Берлин и Варшава продължават да са на различно мнение по отношение на планирания газопровод „Северен поток 2“ между Русия и Германия, предаде „Ройтерс“

Това стана ясно на среща в Берлин между германският канцлер Ангела Меркел и полския премиер Матеуш Моравецки, на която Меркел заяви, че „Северен поток 2“ не представлява заплаха за диверсификацията на енергийните доставки на континента.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки от своя страна вече призова САЩ да наложат санкции срещу планирания газопровод, след като  американският  държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че правителството на САЩ разглежда проекта като заплаха за енергийната сигурност на Европа.

„Имахме различни възгледи по темата за газопровода „Северен поток. Смятаме, че това е икономически проект. Освен това, ние подкрепяме енергийната диверсификация. Също така искаме през Украйна да продължи да минава транзитен газ, но вярваме, че „Северен поток“ не представлява заплаха за диверсификацията.“, каза Меркел пред журналисти след срещата.“

Моравецки каза, че не е съгласен и че не вижда как „Северен поток“ ще диверсифицира доставките.

„Този газ идва от същия източник, но минава по друг маршрут. Ние акцентирахме върху рисковете, свързани с откъсването на Украйна от транзитната система“, каза полският премиер, като добави, че коментарите на Меркел за гарантиране на транзитните такси в Украйна са много важни.

Освен Полша, притеснения изразиха и скандинавските страни, тъй като тръбопроводът ще минава близо до бреговете им под Балтийско море.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ