Консултираме се с ЕК за покупка на ваксини, разрешени в държави извън Европейския съюз

Консултираме се с ЕК за покупка на ваксини, разрешени в държави извън Европейския съюз

Консултираме се с ЕК за покупка на ваксини, разрешени в държави извън Европейския съюз

Парламентът възложи на Министерски съвет да предприеме действия за консултации с ЕК с цел проучване на възможността за покупка и на други ваксини срещу COVID-19.

Проектът на решение, внесен от "БСП за България" на 26 февруари 2021 г., първоначално предвиждаше Народното събрание да възложи на Министерския съвет осигуряване на такъв достъп до руската ваксина, но той бе отхвърлен със 65 гласа "за", 9 "против" и 79 "въздържали се". По предложение на Здравна комисия депутатите решиха проектът да претърпи редакция и той да включва своевременни консултации с ЕК с цел проучване на възможностите за покупка на вакснии във връзка с пандемията, които са получили разрешение в държави извън ЕС или Европейското икономическо пространство. 

Дебатите в парламента бяха инициирани от БСП, които внесоха проекторешение за осигуряване на руската ваксина, заради затрудненията с доставките на ваксините на Pfizer-BioNTech, Moderna и AstraZeneca и нарушаването на утвърдения национален ваксинационен план. В хода на дебатите беше обяснено, че е необходимо разрешение за употреба на руската ваксина от Европейската агенция по лекарствата, която вече е започнала ускорена процедура за одобрение на продукта. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни защо от БСП са направили предложение за руската ваксина "Спутник V". "Защо го направихме? По две причини. Първата - правителството на Бойко Борисов се провали във ваксинационния план. Ще се позававам само на факти. Правителството плати 13 млн. ваксини за 500 млн. лв. Ваксини няма. Правителството одобри ваксинационен план с групи, които първи трябва да се ваксинират и правителството отмени този план. Правителството определи зелени коридори, хората се наредиха на опашки и ги върнаха обратно, защото ваксини няма. Възложиха на личните лекари да направят списъци и да започнат ваксинационен план, те ги направиха, ваксини няма. Лекарите се връщат обратно и пациентите. Това е едната причина. Втората, искахме и искаме да осигурим свободен избор на българските граждани от всички възомжности за ваксина. Ускоряването на ваксинационния процес ще доведе до отваряне на мерките, до гарантиране на здравето на хората, до възстановяване на икономиката и социалния живот в България", заяви Нинова. 

"Със "Спутник" търсим алтернатива за българските граждани. На съвестта на ГЕРБ ще тежи, ако отхвърлят предложението и го вкарат в административен батак. В момента българските граждани чакат на опашка. Чудят се как да намерят достъп до ваксина. Вие направихте един ред, по който никой не можа да намери начин да стигне адекватно до ваксина. На вашата съвест ще тежи, ако не дадете възможност българските граждани да получат ваксина, която те желаят", каза депутатът от "БСП за България" Иван Иванов по време на дебата в Народното събрание. 

Отговор последва от Христо Гаджев от ГЕРБ, който обясни, че всички, започнали да се ваксинират с руска ваксина, са минали на китайска поради липса на доставки. "Бих се радвал руската ваксина да бъде одобрена и внесена в България, тъй като хиляди българи ще се ваксинират с нея. Проблемът е само с възможността за доставки. Самият Орбан се ваксинира с китайски ваксини. Сърбите, друга страна, която се ваксинираше със "Спутник V", сами прекратиха ваксинацията поради липса на доставки. Продължават с китайска ваксина. Вие не искате китайска ваксина. Очевидно тези, които са започнали с руска, са минали на китайска. Ако може да цитирам самия директор на Руския фонд за преки инвестиции, който отговаря за износа на тази ваксина, каза: "Европа може да получи 50 млн. дози, просто преди юни нямаме капацитет да ги произведем", допълни още Гаджев. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ