Мохамад Шахбаз Шариф е новият премиер на Пакистан

Мохамад Шахбаз Шариф е новият премиер на Пакистан

Мохамад Шахбаз Шариф е новият премиер на Пакистан

Пакистанският парламент избра опозиционния народен-представител Мохамад Шахбас Шариф за нов министър-председател на страната днес, след като депутати от партията на сваления премиер Имран Хан напуснаха залата, съобщава Ройтерс.

Шариф беше единственият кандидат, като той е брат на бивш премиер Наваз Шариф.

Досегашната опозиция ще управлява с малко мнозинство от 174 народни представители, които обаче са достатъчни, за да се приемат закони в 342-местния парламент. Въпреки това, ако привържениците на Имран Хан излязат на улицата – както той обяви, това ще създаде допълнителен натиск върху парламента и ще задълбочи политическата криза.

Бившата крикет звезда Хан, чието 3-годишно управление мина под знака на консервативна ислямистка идеология и твърда независимост, беше свален вчера след вот на недоверие в парламента. Опозицията успя да го свали от премиерския пост със 174 гласа – с два повече от необходимото обикновено мнозинство.

В много пакистански градове привърженици на Хан образуваха шествия с големи партийни знамена в негова подкрепа. Младите хора, които са негов основен електорат, доминираха в тълпите. 

Той настоява още и за предсрочни избори.

Опирайки се на антиамериканските настроения в Пакистан, той обвини Вашингтон в заговор с опозицията в страната, които заедно са го свалили от власт.

Политическата драма започна на 3 април, когато Хан опита  блокира вот на недоверие, като той разпускайки парламента. Опозицията, която обвинява Хан в лошо икономическо управление, обжалва пред Върховния съд, който след 4 дни разпореди възстановяване на парламента и продължаване на обсъжданията по вота на недоверие. Маратонната сесия в парламента започна в събота и рано в неделя Хан беше свален.

Бившият премиер твърди, че опозицията е договорила тайно споразумение с Вашингтон и го е свалила от власт заради неговата независима външна политика, която фаворитизира Китай и Русия. Той е критикуван и за посещението си в Москва на 24 февруари, когато се срещна с президентът Владимир Путин.

Държавният департамент на САЩ  отрече каквото и да е вмешателство във вътрешната политика на Пакистан.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ