Москва категорична за мирния договор с Япония, иска първо да й бъдат признати Курилските острови

Москва категорична за мирния договор с Япония, иска първо да й бъдат признати Курилските острови

Москва категорична за мирния договор с Япония, иска първо да й бъдат признати Курилските острови

Има значителни точки на несъгласие с Япония, които пречат на придвижването към мирен договор, който да сложи край на десетилетния териториален спор. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след разговор с японския си колега Таро Коно в Москва, предаде Ройтерс.

Лавров каза, че е трудно да се очаква напредък в мирните преговори, без Япония първо да признае суверенитета на Москва над оспорваните острови, предаде РИА Новости.

Русия и Япония вече 70 години спорят за острови, които Москва нарича Южни Курили, а Токио - Северни територии.

Японският първи дипломат заяви днес преди началото на срещата, че иска 2019 г. да е "плодотворна и историческа", предаде агенция Киодо.

Срещата Лавров-Коно беше първата, откакто двамата бяха насърчени през декември от лидерите на двете държави лично да наблюдават хода на преговорите. Първите дипломати трябваше да идентифицират и обсъдят въпросите, които тревожат всяка от страните, и да положат основата за планирана среща на върха идната седмица между премиера на Япония Шиндзо Абе и руския президент Владимир Путин в Русия, предаде БТА.

След срещата Лавров каза също, че въпреки съществените разногласия, "политическата воля на нашите лидери напълно да бъдат нормализирани отношенията между Русия и Япония ни подтиква да активизираме диалога", предаде ТАСС.

След разговорите Лавров изтъкна, че въпросът за суверенитета на Русия над южната част на Курилските острови не е обект на обсъждане, защото "това е територия на Руската федерация", предаде ТАСС.

Министър Коно съобщи днес преди преговорите, че се очаква руският президент Путин да посети Япония през юни, предаде Ройтерс.

През септември 2018 г. японският премиер Абе заяви, че очаква да се срещне с Путин през юни тази година в рамките на форума на Г-20 в Осака.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ