Депутат от ИТН става шеф на тотото

Депутат от ИТН става шеф на тотото

Депутат от ИТН става шеф на тотото

Със 144 гласа "за", без "против" и един "въздържал се" депутатите приеха оставката на народния представител Александър Тодоров от "Има такъв народ". Тодоров е депозирал молба за освобождаването си като народен представител, тъй като е предложен от спортния министър Радостин Василев, (също от ИТН) за поста изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор /БСТ/.

Молбата на Тодоров за освобождаване от депутатския мандат предизвика обаче продължителни дебати заради подадената от Тодоров декларация за конфликт на интереси. 

От ГЕРБ-СДС поискаха прокуратурата да се самосезира и да провери, дали Тодоров е попълнил декларация с невярно съдържание. ДПС също определи случилото се като "клетвопрестъпничество" и "нарушение на Конституцията". 

Ива Митева /ИТН/ защити колегата си Тодоров. Тя посочи, че той е декларирал конфликт на интереси, за което според законовите разпоредби, приети от ГЕРБ, разполагал с едномесечен срок за отстраняването им. "Всички сме подали такава декларация, когато сме станали народни представители", заяви Ива Митева. "Александър Тодоров е спазил закона и няма основание за този спор в момента", каза тя. 

В началото на разискванията Дани Каназирева /ГЕРБ-СДС/ каза, че се е превърнало в редовна практика да се подписват декларации с невярно съдържание. Тя обясни, че Тодоров е подал заявление едва, след като е избран за изпълнителен директор на спортния тотализатор. Депутатът припомни, че, съгласно разпоредбите на Закона за публичните предприятия, член на управителен орган не може да бъде лице, което заема публична длъжност. 

Каназирева направи паралел с подадената декларация за българско гражданство от премиера Кирил Петков. "Явно сред управляващите става практика да нарушават и правилата, и законите, и Конституцията, която имаме. Ние няма да подкрепим тази точка, защото, въпреки че ежедневно слушаме за промяна, която уж трябваше да настъпи в България, ставаме свидетели, че тази промяна е в посока ежедневно да се нарушават правилата от властимащите, за да заемат висши държавни длъжности, като за пореден път имаме погазване и на Конституцията, и на законите в България", коментира тя. 

Александър Тодоров /ИТН/ заяви, че гарантира, че нарушение на закона няма. Той припомни, че избирането му се конституира от вписването му в Търговския регистър. "Има компетентни органи, които ще кажат има ли нарушение или не. Няколко пъти стана въпрос и доста колеги юристи казаха, че съм назначен за изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор, което не отговаря на истината. Избирането ми се конституира от решението на търговския регистър, от вписването в търговския регистър, така че тези твърдения не отговарят на истината", коментира той. 

С реплики и дуплики за подадената декларация отговаряха и депутатите от ДПС. Мустафа Карадайъ се обърна към депутатите от групата на ГЕРБ-СДС като изтъкна, че декларациите на Кирил Петков нямали никакво значение. Колегата му Хамид Хамид коментира, че с една невярна декларация днес те правят директор на тотото, а утре - министър-председател на България. 

Искрен Митев /"Продължаваме Промяната"/ възкликна от трибуната - "О, чудо, ГЕРБ и ДПС цитират Конституцията от трибуната на Народното събрание". 

Георги Свиленски /"БСП за България"/ коментира, че целта на днешния дебат е утре първа точка да не бъдат промените в Закона за енергетика и днес да се провали заседанието на Комисия за енергетика. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ