И министър Танева обеща - няма да има водна криза в Бургас

И министър Танева обеща - няма да има водна криза в Бургас

И министър Танева обеща - няма да има водна криза в Бургас

Вярвам, че водна криза в Бургас няма да има. Ние подкрепяме яз. "Порой" и "Ахелой" да бъдат предадени на Общината за питейно-битови нужди.
Това заяви в ефира на bTV министърът на земеделието Десислава Танева по повод изказването на екоминистъра Емил Димитров в парламента миналия петък за очаквана водна криза в Бургас и че министерството на регионалното развитие и министерството на земеделието воюват помежду си.

"Много добра е комуникация ни с МОСВ и министър Емил Димитров. Не знаех, че е бил болен от COVID-19. Чуваме се редовно с министър Димитров и имаме много добра комуникация. Дебатирахме различните позиции между двете министерства по няколко теми. Имаме общи теми и наредби, които взаимно се гласуват. Не го бях чувала известно време и след прибирането му след заболяването от коронавирус, той беше твърде емоционален“, посочи Танева.

По нейните думи цялата документация, необходима за прехвърлянето на язовирите от подопечното ѝ министерство на регионалното, е предадена официално по административен път.

Според земеделския министър изказването на Димитров не е било нужно, но "колегата ѝ така е преценил". Танева не смята, че зад думите на екоминистърът се крие "политическа интрига", защото макар да е от друга партия, се разбират отлично.

"Вярвам, че няма да има водна криза в Бургас. Вярвам на министър Димитров, на кмета Димитър Николов", заяви Танева. 

Земеделският министър коментира и как ще бъдат похарчени парите от Европа за възстановяване от коронакризата в нейния ресор. Два проекта са одобрени. Единият е за изграждане електронна информационна система – и за публичните органи, и за земеделските стопанства. Вторият е за въстановяване и модернизация на "Напоителни системи" и обхваща 265 обекта, от които 165 са за напояване, а останалите са за отводняване. Целта е да се подобри напояването, като се оптимизира разхода на вода.  

"Земеделието трябва да се адаптира към климатичните промени. Тази рехабилитация е изключително необходима, защото системата не е достатъчно поддържана в продължение на 30 години. Причините са много и различни. Без функционираща такава система, не може да имаме конкурентноспособно земеделие в дългосрочен план. Не можем да пропиляваме природни ресурси“, посочи Танева. 

По думите й, с провеждането на тази реформа напояваните площи в Североизточна България ще се увеличат 11 пъти, а в Югозападна – 6 пъти. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ