Сложиха таван за обезщетенията на членовете на ВСС - не повече от 20 брутни заплати

Сложиха таван за обезщетенията на членовете на ВСС - не повече от 20 брутни заплати

Сложиха таван за обезщетенията на членовете на ВСС - не повече от 20 брутни заплати

Народното събрание прие окончателно и без дебати промените в Закона за съдебната власт. Депутатите приеха финансови бонуси за пенсиониращите се магистрати и инспектори към Висшия съдебен съвет. Текстовете гласят, че освободен от длъжност cъдия, пpoкypop или cлeдoвaтeл c пoвeчe oт 10 гoдини cтaж ще имa пpaвo нa eднoкpaтнo пapичнo oбeзщeтeниe в paзмep нa тoлкoвa бpyтни мeceчни възнaгpaждeния, кoлкoтo пpocлyжeни гoдини имa в opгaнитe нa cъдeбнaтa влacт, нo нe пoвeчe oт 20.

Променят се и правилата за отстраняване от длъжност на магистратите. Няма да се налага автоматично временно отстраняване от длъжност на съдии, прокурори и следователи заради образувано наказателно производство срещу тях, както сега, а ще става след преценка на съответната колегия на Висшия съдебен съвет. Ще се дава задължително възможност на засегнатия магистрат за изслушване или депозиране на писмено становище, информира БНР.

Промените предвиждат и създаването на помощни комисии по атестация към съдилищата, които ще са в помощ в конкурсите при съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, като се намалява броя на атестациите и поводите, по които ще се извършват.

Освен това, при изтичане на мандата или предсрочно прекратяване - член на ВСС ще трябва в 14-дневен срок да бъде възстановен на длъжността, заемана преди избора на равна по степен или една степен по-висока от заеманата преди избора.

В имуществените си декларации, които подават пред Инспектората на Висшия съдебен съвет, съдиите, прокурорите и следователите ще трябва да декларират произхода на средствата при предсрочно погасяване на кредити не във всички случаи, а само при пълно предсрочно погасяване, както и когато размерът на частичното погасяване надхвърля 10 000 лв., а не както досега 5000 лева.

В декларациите ще се вписват и налични ценни книги, в това число придобити чрез участие в приватизационни сделки извън случаите на масова приватизация. доходи извън тези за заеманата длъжност, получени през предходната календарна година, в размер над 5000 лева, а не както досега - над 1000 лева. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ