Няма да затварят хотели при установяване на зараза с COVID-19

Няма да затварят хотели при установяване на зараза с COVID-19

Няма да затварят хотели при установяване на зараза с COVID-19

Няма да се затварят хотели, в които евентуално може да бъде установен случай на заразен с COVID-19 турист. В такива ситуации действа алгоритъм, утвърден с районните здравни инспекции в страната за изолиране на болните в отделна стая. Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която се срещна с представители на туристическия бранш, кмета на града Иван Портних, областния управител Стоян Пасев и представители на контролните институции. 

Според указанията на РЗИ, трябва да има план за действие във всяко едно място за настаняване в такава ситуация. След като турист с такива симптоми бъде отделен в определената за целта стая, незабавно трябва да се потърси консултация с лекар. Местата за настаняване с висока категория имат такъв лекар, останалите са длъжни да имат договор с медицински центрове и болници.

Министерството на туризма вече е поискало от концесионерите да намалят цените на чадърите и шезлонгите минимум с 50%. Засега министерството е получило уверения от някои наематели, че плажните принадлежности на някои ивици ще бъдат безплатни, а на други - на съвсем символични цени. До 1 юни всички концесионери трябва да дадат своите предложения към министър Ангелкова. 

"След като получим предложенията им, което ще е преди 1-ви юни, ние ще информираме потребителите по области, какви ще са цените за плажни принадлежности. Таксите на концесионерите ще бъдат намалени пропорционално на намаляване цените на принадлежностите. Например, ако намалят на 50% цената на чадъри и шезлонги, то с 50% ще им бъде намалена таксата, ако ги намалят със 70%, то и таксата им ще е намалена с толкова. В момента изготвяме точната методика, която ще бъде качена на сайта на министерството и предстои до 23 май да бъде приета", добави министър Ангелкова. 

Предвиждат се и промени за управлението на плажовете с цел спазването на здравните изисквания за социална дистанция, като за един чадър с два шезлонга се изискват 20 кв/м. 

Междувременно стана ясно, че хотелите трябва да бдят за спазването на физическа дистанция от минимум 1,5 метра между хората, а дезинфектанти трябва да има на входа на хотела, на рецепцията, до асансьорите, на входа на откритите площи за хранене и развлечения и в преддверието към санитарните възли, както и в зоната с открит басейн. В лоби пространствата местата за сядане трябва да са на най-малко 1,5 метра едно от друго, а използването на асансьорите ще се ограничава до минимален брой лица.

Изхранването на посетителите ще се осъществява само в откритите части на ресторантите в хотела или на заведенията. Не се разрешава самообслужване и пряк контакт на гостите с храната. При наличие на бюфет, храната трябва да се подава от служител с маска и ръкавици. В същото време разстоянието между масите трябва да е минимум 1,5 метра. В балнео-, СПА и другите аналогични центровете ще работят само басейните, включително и с минерална вода, при стриктно спазване на санитарно-хигиенните норми.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ