"Ню Йорк таймс": Тръмп, самоотстраняващият се президент

Ню Йорк таймс: Тръмп, самоотстраняващият се президент

"Ню Йорк таймс": Тръмп, самоотстраняващият се президент

Развоят на противопоставянето между президента на САЩ Доналд Тръмп и опозиционната Демократическа партия, в което вече са намесени и чуждестранни държави, е широко коментирано от американските издания.

В статия, озаглавена "Тръмп, самоотстраняващият се президент", в. "Ню Йорк таймс" пише, че американският федерален закон изрично посочва, че е незаконно човек да иска, приема или получава нещо ценно от чужд гражданин във връзка с изборите в САЩ. И въпреки това, президентът на САЩ застана вчера пред Белия дом и открито поиска помощ от чуждестранно правителство с оглед на преизбирането си, като заяви пред събралите се журналисти, че "Китай трябва да започне разследване на двамата Байдън". Това, разбира се, се случи след като Тръмп стана обект на разследване за импийчмънт. Случи се, след като той се замеси в схема за търсене на чужда помощ за кампанията си в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски. Действие, което може да изглежда самоунищожително, дори самоотстраняващо от длъжност. Президент на САЩ, който открито призовава чуждестранно правителство да разследва политическия му опонент, изглежда грубо погазва закона, както и американските представи за честна игра и благоприличие. Една безсрамна президентска лъжа, веднъж разкрита, е възмутителна, хиляди подобни лъжи са статистика, обобщава изданието.

Циничното маркетингово пресмятане, любимата форма на математика на Тръмп, изглежда е, че както при предишните поводи за възмущение от администрацията, медиите ще се изморят, обществеността ще претръпне, разследващите демократи ще изглеждат неефективни. Освен това, Тръмп се опитва да завлече бившия вицепрезидент Джо Байдън и сина му Хънтър до низините на нивото си и да ги въвлече в същия вид конфликт на интереси, в които той и неговото семейство са обвинени.

Това може да проработи, но може и да не успее. Няма исторически прецедент за американски президент, който изисква от чуждо правителство да разследва друг американски политик. Ако Тръмп има доказателства за евентуална корупция в чужбина, неговият адвокат трябва да ги предаде на министерството на правосъдието и да остави ФБР да си свърши работата, в координация с чуждестранните си партньори.

Друг аналитичен материал на изданието е озаглавен "Доналд е отчаян". Посочва се, че президентът ще направи всичко възможно, за да избегне отстраняване от длъжност. Авторът пише, че поведението на Тръмп на съвместната пресконференция с финландския президент е било на отчаян човек, който изрича откачени реплики, на път е да рухне, все повече излиза от контрол и отправя остри нападки.

През последните години и особено след края на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър, свикнах с това Тръмп да отправя обиди, да извършва нападки и да бълва лъжи с арогантно самодоволство, пише авторът. Сега обаче не беше същото. Това беше гняв, подбуден от панически страх, смята колумнистът на "Ню Йорк таймс".

В редакционна статия в. "Вашингтон пост" посочва, че Тръмп публично нарушава президентската си клетва. Изданието отбелязва, че президентът вече е прехвърлил искането си за чужда помощ за кампанията си за преизбиране от частни телефонни разговори към участие на живо по телевизията. Вчера той публично повтори призива си към украинското правителство да разследва кандидата на демократите Джо Байдън и призова Китай да направи същото. Дори като се имат предвид досегашното погазване на нормите на президентско поведение, е поразително, че той може да смята, че тези призиви не са престъпване на клетвата му. Би било още по-шокиращо и дори по-вредно за нашата политическа система, ако републиканците в Конгреса са съгласни с него, заключава "Вашингтон пост".

В друг материал вестникът пише, че чуждестранните съюзници, заложили на Тръмп, са напът да понесат големи загуби. От Великобритания до Австралия, Япония и Саудитска Арабия, чуждестранни лидери, които решиха да заложат на непредвидимия американски държавен глава, вероятно вече се чудят дали не са направили губещ залог, коментира "Вашингтон пост".

По материали на БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ