Обама все пак се здрависа с филипинския президент

Обама все пак се здрависа с филипинския президент

Обама все пак се здрависа с филипинския президент

Президентите на САЩ и Филипините си стиснаха ръцете и разговаряха за кратко неофициално снощи по време на гала вечерята на срещата на върха на страните от АСЕАН в Лаос, предава Ройтерс.

Ден по-рано Белият дом обяви, че Барак Обама отменя срещата с Родриго Дутерте, който изрече груба обида по адрес на американския президент. Отношенията между двете страни се обтегнаха заради критиките на САЩ за насилието в Манила и нарушаването на човешките права. За краткото време, откакто Дутерте е президент – от юли, в страната без съд са убити близо 2000 души по подозрения за наркотрафик. Преди това като кмет на един от големите градове във Филипините Дутерте си спечели по същата причина прозвището „кмет на батальона на смъртта“.

В понеделник Дутерте, известен с провокационното си говорене, нарече президента Обама „син на пачавра“. Ден по-късно прессекретарят му прочете изявление с извинение.

Днес столицата на Лаос Виентян е домакин на форума на Източна Азия, в който ще участват 10-те страни от АСЕАН, както и Китай, Япония, Южна Корея, Австралия, Индия, Русия и САЩ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ