Обиски в Samsung Electronics заради корупционния скандал в Сеул

Обиски в Samsung Electronics заради корупционния скандал в Сеул

Обиски в Samsung Electronics заради корупционния скандал в Сеул

Южнокорейската прокуратура е обискирала офиси на компанията Samsung Electronics като част от разследването на корупционния скандал около президентката Пак Кън Хе, съобщава ТАСС.

Според местната агенция Ренхап следователите проверяват дали компанията е финансирала незаконно дъщерята на една от основните участнички в скандала Чхве Сун Сил.  От Samsung потвърждават за обиска, но не коментират какъв е поводът.

Следователите търсят данни дали компанията е финансирала с 2,8 млн. евро фирма, свързана с Чхве Сун Сил и дъщеря й, която по-рано е била състезател в националния отбор по езда. Обиски е имало и в офисите на Националната федерация по конски скокове и други, свързани с нея организации, отбелязва Ренхап.

Сун Сил е стара приятелка на президентката. Обвиняват я, че е използвала влиянието си, за да принуди големи южнокорейски корпорации да даряват милиони в два свързани с нея фонда. Според медийни публикации по този начин 53 компании й платили 80 млрд. вона (около 72 млн. долара). Президентската приятелка използвала част от парите за покупка на имоти в чужбина и за да плати образованието на дъщеря си.

Южнокорейската президентка Пак Кън Хе пък е подозирана, че е позволила на приятелката си, с която се познава повече от 40 г., да се меси в държавните дела – давала й важна и секретна документация, включително текстовете на бъдещите си обръщения, и й позволявала да прави в тях поправки и така да влияе върху политиката и икономиката на страната. Чхве Сун Сил, която не заема никакъв държавен пост, се намесвала в работата на президентската администрация и влияела при кадровите назначения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ