Окончателно - партийните субсидии падат до лев на глас

Окончателно - партийните субсидии падат до лев на глас

Окончателно - партийните субсидии падат до лев на глас

След бурни спорове и размяна на взаимни обвинения със 119 гласа „за“, 71 „против“ и 16 „въздържал се“ депутатите намалиха размера на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас. Революционната промяна на досегашната схема на финансиране бе гласувана като изменение в  Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Предложението бе част от първоначално внесения законопроект от ПП ГЕРБ. От общо гласувалите „за“ 119 народни представители, 90 са от ГЕРБ, 15 от ДПС, 7 от „Обединени патриоти“ и 7 от Воля.

"Против "гласуваха 69 народни представители от ПГ на „БСП за България“, 1 от „Обединени патриоти“ и 1 от ДПС. 15 народни представители от „Обединени патриоти“ и един независим депутат гласуваха с „въздържал се“.

Между двете четения бяха дискутирани екстравагантни вариации като например предложението на ДПС партийната субсидия да стане 0 лв. за действително получен глас. Не бе прието и предложението на ВМРО за размер на субсидията за парламентарна дейност в размер на 1 500 000 лв. годишно.

Левицата до последно се съпротивлява яростно на орязването на субсидията с аргументи от рода на:

"С 1 лев субсидия, умишлено се пуска бизнесът в политическия живот! За пръв път ще се приеме закон, срещу който са всички парламентарни партии!" /Корнелия Нинова, лидер на БСП/

"Предлага се балкански модел на финансиране на партиите - извънсистемен играч се подготвя за коалиционен партньор на ГЕРБ." /Драгомир Стойнев, зам.председател на ПГ на БСП/

"ГЕРБ не само започнаха състезанието към дъното. Те го печелят." /Крум Зарков, зам.председател на ПГ на БСП/.

Сред контрааргументите на вносителите преобладаваха мненията, че БСП е фалирала и затова се съпротивлява срещу намаляването на субсидиите, а бившият конституционен съдия и депутат от ГЕРБ в сегашното Народно събрание Георги Марков напомни, че съвсем умишлено Великото народно събрание не е включило в сегашната конституция текст, който задължава държавата "да хрантути партиите".  Трябва финансова диета за партиите, отсече той.
 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ