От 1-ви октомври бизнесът ще купува ток от свободния пазар

От 1-ви октомври бизнесът ще купува ток от свободния пазар

От 1-ви октомври бизнесът ще купува ток от свободния пазар

От 1 октомври всички небитови потребители ще купуват ток от свободния пазар. Това гласят поправките в Закона за енергетиката, които депутатите приеха днес на първо четене. 

Според промените в закона, чийто вносител е председателят на енергийната комисия Валентин Николов, от 1 октомври на свободния пазар ще излязат близо 300 000 малки бизнеси като ресторанти, кафенета, адвокатски кантори, фрифзорски салони.,както и детски градини и тн., чието годишно потребление е около 4,5 тераватчаса електроенергия. След 1 октовмри на регулирания пазар ще останат само битовите потребители, като той той ще бъде свит до 10 - 10,5 тераватчаса електрическа енергия.

Разчита се тази стъпка да засили конкуренцията и да доведе до появата на нови търговци на пазара. Освен това ще е ясно и колко ток е нужен на регулирания пазар, защото домакинствата имат приблизително еднакво потребление. В мотивите е записано още, че цената на електроенергията се определя от КЕВР на база приходи, необходими за покриване на разходите на "Националната електрическа компания ЕАД" за покупка на електроенергия. 

Очаква се до 2025 г. всички битови потребители на ток да излязат на свободния пазар.

"Либерализацията се прави не толкова следвайки директивата, а принудени от отстоятелствата да я направим сега бързо, за да може да получим нотификация за механизма за капацитет, за да могат нашите топлоелектрически централи да работят. За съжаление това обвързване на либерализацията с нотификацията е в резултат на забавянето на правителството, относно заявката за включването на страната ни в механизма за капацитет, което е дало основание на ЕК да ни каже да си либерализираме пазара поне за небитовите потребители. Няма да нотифицират механизма за капацитет, което означава, че ще спрат да функционират топлоелектрическите централи Марица-Изток 2, 1 и 3", обясни Таско Ерменков от БСП.

Той видя няколко проблема в законопроекта.

"Големият брой малки и микро предприятия потребители, които ще излязат на свободния пазар, не представляват интерес за търговците на енергия, заради това, че имат малко потребление и ако те не си намерят търговец, ще трябва да отидат до доставчик на последна инстанция, където цените са изключително високи, и ако ние допуснем това да се случи, означава да обречем много микропотребители на фалит", обясни Ерменков.

Според него, излизането на голям брой потребители на свободния пазар ще доведе до необходимост да се повиши и ликвидността на Българската независима енергийна борза, като уточни, че от регулирания на свободния пазар ще излезе преди всичко произведената от АЕЦ Козлодуй електроенергия. Той допълни, че от БСП ще се въздържат при този законопроект.

"Малките консуматори ще бъдат окрупнени и няма да остават без предложения от страна на търговците", репликира го Димитър Петров от ГЕРБ. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ