Отваряме посолства за бизнеса за по-лесно внасяне на работници

Отваряме посолства за бизнеса за по-лесно внасяне на работници

Отваряме посолства за бизнеса за по-лесно внасяне на работници

 „Истината е , че ще започна от борбата за хора. В Европа това е една от основните битки, докато в Африка тя е за ресурси“. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на конференцията “Образование и труд - локални проблеми, глобални решения” в столичния хотел “Маринела”, организирана от "24 часа", КРИБ, списание "Икономика" и "Кмета.бг". Според нея Запада не трябва да се изолира и да гледа само в собствените си проблеми.

„Затова ви поздравявам за мотото, защото трябва да се търсят глобални решения“, каза още Захариева.

„Преди година –две бизнесът търсеше квалифицирана работна ръка, сега те търсят всякаква. Бизнесът е готов да обучи хората, само и само да наеме служители и работници“, каза още вицепремиерката. Според нея в борбата за привличане на таланти трябва де се включат и консулските ни служби, които имат неизползван потенциал.

„Това, което направихме през последната година е да съкратим сроковете за визите“, каза Захариева и очерта посоката за бъдещето - съкращаване на процеса по издаването им. Сега визите за сезонна работа вече са от 90 дни до 9 месеца в рамките на календарната година. „По данни на бизнеса и мои проучвания издаването им отнема от 20 до 40 дни. Изключително дълги срокове, ако трябва да се наеме сезонен работник“, каза още Захариева.

Друг проблем, които очерта е издаването на туристическа виза. „Ако не търсим решения, директивите могат да причинят неудобства. Съкратихме срока на 15 дни“, каза още Захариева Тя припомни, че през последните години около 1,5 -2 млн. българи са напуснали страната ни. „Без да обединим усилия с бизнеса, няма как да върнем част от тях у нас“, каза още Захариева.

През миналата година 27 хил. българи се завърнали, а 30 хил. са напуснали.

„Трендът е положителен и със сигурност капацитетът и потенциала е огромен. Трябва да направим програма и план как да сме най-ефективни и да покажем позитивните примери за успели българи в България. Ние сме готови да отворим нашите задгранични представителства и да окажем съдействие на бизнеса, но се надявам това да го направим заедно“, каза още Захариева. Тя обясни, че получава много сигнали за забавени визи, но се работи по всички.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ