Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Испанският премиер обмисля свикване на предсрочни избори

20

Снимка: Guliver / Getty Images

Испанският премиер Педро Санчес обмисля свикването на предсрочни парламентарни избори на 14 април, предаде Ройтерс, като се позова на испанската национална информационна агенция ЕФЕ.

Управляващата в Испания социалистическа партия разполага с по-малко от една четвърт от местата в долната камара на парламента, която в сряда ще се произнесе по проектобюджета на правителството на малцинството за тази година. Има голяма вероятност социалистите да загубят вота, отбелязва Ройтерс.

За да прокарат проектобюджета за 2019 г. в парламента, социалистите се нуждаят от подкрепата на по-малки партии, сред които и каталунските националисти, които заявиха, че ще гласуват против.

Утре във Върховния съд на Испания започва процес срещу дванадесет каталунски политици по обвинения в организирането на бунт заради участието им в неуспешния опит за обявяване на независимост на Каталуния.

Ако испанският парламент отхвърли бюджета за 2019 г., мандатът на социалистите ще приключи по-рано от планирания му край през 2020 г., заяви днес заместник-генералният секретар на управляващата партия Адриана Ластра на пресконференция в Мадрид, предаде БТА.

Окончателното решение дали да бъдат свикани предсрочни избори ще бъде взето от премиера Санчес, отбеляза Ластра.

Източници на Ройтерс казаха, че произвеждането на предсрочни избори е възможно, но все още не е определена дата за тях. Една от вероятните дати е 26 май, когато испанците ще гласуват едновременно за Европейски парламент, регионални и местни органи на управление.

Социологически проучвания сочат, че консервативните, десноцентристките и крайнодесните сили, които заеха по-твърда позиция по отношение на Каталуния от Санчес, могат да спечелят достатъчно гласове на предсрочни парламентарни избори, за да управляват заедно.

още по темата
още от Политика
22
Сряда
Май