Испанският премиер обмисля свикване на предсрочни избори

Испанският премиер обмисля свикване на предсрочни избори

Испанският премиер обмисля свикване на предсрочни избори

Испанският премиер Педро Санчес обмисля свикването на предсрочни парламентарни избори на 14 април, предаде Ройтерс, като се позова на испанската национална информационна агенция ЕФЕ.

Управляващата в Испания социалистическа партия разполага с по-малко от една четвърт от местата в долната камара на парламента, която в сряда ще се произнесе по проектобюджета на правителството на малцинството за тази година. Има голяма вероятност социалистите да загубят вота, отбелязва Ройтерс.

За да прокарат проектобюджета за 2019 г. в парламента, социалистите се нуждаят от подкрепата на по-малки партии, сред които и каталунските националисти, които заявиха, че ще гласуват против.

Утре във Върховния съд на Испания започва процес срещу дванадесет каталунски политици по обвинения в организирането на бунт заради участието им в неуспешния опит за обявяване на независимост на Каталуния.

Ако испанският парламент отхвърли бюджета за 2019 г., мандатът на социалистите ще приключи по-рано от планирания му край през 2020 г., заяви днес заместник-генералният секретар на управляващата партия Адриана Ластра на пресконференция в Мадрид, предаде БТА.

Окончателното решение дали да бъдат свикани предсрочни избори ще бъде взето от премиера Санчес, отбеляза Ластра.

Източници на Ройтерс казаха, че произвеждането на предсрочни избори е възможно, но все още не е определена дата за тях. Една от вероятните дати е 26 май, когато испанците ще гласуват едновременно за Европейски парламент, регионални и местни органи на управление.

Социологически проучвания сочат, че консервативните, десноцентристките и крайнодесните сили, които заеха по-твърда позиция по отношение на Каталуния от Санчес, могат да спечелят достатъчно гласове на предсрочни парламентарни избори, за да управляват заедно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ