По-малко от 20 дни до изборите - Фандъкова с лека преднина в надпреварата за София

По-малко от 20 дни до изборите - Фандъкова с лека преднина в надпреварата за София

По-малко от 20 дни до изборите - Фандъкова с лека преднина в надпреварата за София

Оспорвана надпревара за кметския пост в София с лек аванс за сегашния кмет Йорданка Фандъкова (36,3 на сто сред твърдо решилите да гласуват ) пред Мая Манолова (34,6 процента сред твърдо решилите да гласуват), показват данни от изследване на "Алфа рисърч", направено сред 801 пълнолетни граждани на столицата от 3 до 7 октомври.

[[{"fid":"341959","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":653,"width":797,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Източник: Алфа Рисърч

ГЕРБ има сериозна преднина във вота за общински листи - 32,1 на сто сред твърдо решилите да гласуват, пред БСП - 21,4 процента. Тази разлика в полза на управляващата партия обаче не е достатъчна за мнозинство в бъдещия Общински съвет.

Изследването регистрира затвърждаване на позициите на Демократична България, постигнати на европейските избори - 15,5 на сто вот за общинска листа и 10.7 процента за нейния кандидат за кмет Борислав Игнатов. Точно избирателите на "Демократична България" ще бъдат ключовия фактор за окончателното решаване на изхода от вота, смятат авторите на проучването.

Интересен сигнал в предстоящите местни избори е очакваната по-висока избирателна активност.  Според предварителните сондажи заявената избирателна активност е 45,3 на сто - с около 4 пункта по-висока от тази през 2015 г. и по всяка вероятност ще запази, а вероятно и надвиши тази стойност. Обяснението за тези нагласи е по-високата мобилизация на избирателите, провокирана от силните кандидатури и реалното състезание между тях, коментират от агенцията.

 

Сред останалите кандидати за кметския пост в София Ангел Джамбазки от ВМРО отбелязва двоен пробив - увеличава резултата си за общинската листа (6,1 на сто) и постига четвърта позиция за кметската надпревара (6,9 процента вот за Ангел Джамбазки).

 

Кандидатът на иначе активното гражданското сдружение "Спаси София" Борис Бонев търпи, от една страна, конкуренцията на големите партии, а от друга, на далеч по-разпознаваемия опонент, състезаващ се в неговата група, тази на "независимите претенденти". В резултат, той остава на пета позиция с добрия за този профил кандидати резултат от 4,8 процента, посочват от "Алфа рисърч".

Останалите 15 участници събират на този етап като подкрепа сумарно малко под 7 на сто от вота на твърдо решилите да гласуват.

Фрагментиран, почти толкова, колкото е сегашният, се очертава да бъде бъдещият общински съвет в София. На изборите през 2015 г. в сегашния състав влизат представители на 9 листи. В бъдещия 61-членен СОС0 могат да се очакват представители на между 7 и 9 листи, без ясно мнозинство, което отсега вещае трудни времена за столичния кмет и изпитания за политическите стратегии и управленски ангажименти на подкрепящите го политическите сили, коментират от "Алфа рисърч".

Към момента вотът за партийните листи сочи водещи позиции за ГЕРБ, на 10 процентна дистанция от БСП (32,1 на сто : 21,4 процента). На трета позиция е "Демократична България"(15,5 на сто). Имайки предвид наблюдаваната и на Евроизборите склонност техните избиратели да се мобилизират в последните дни преди вота, може да се очаква допълнителен ръст на тази формация. ВМРО с 6,1 на сто е следващият сигурен участник в бъдещия Столичен общински съвет.

[[{"fid":"341960","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":658,"width":802,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Източник: Алфа Рисърч

-----
Настоящото изследване е проведено в периода 3 - 7 октомври 2019г. от "Алфа Рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 801 пълнолетни граждани от гр.София с право на глас в местните избори. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. "Алфа Рисърч" носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ