По примера на комика Зеленски, украинска рок звезда създава партия за изборите

По примера на комика Зеленски, украинска рок звезда създава партия за изборите

По примера на комика Зеленски, украинска рок звезда създава партия за изборите

Вокалистът на украинска рок група Святослав Вакарчук заяви днес, че ще основе политическа партия за предстоящите парламентарни избори, защото на обществеността й е дошло до гуша от корупцията и иска нови лица в политиката, предаде Ройтерс.

Корупцията, влошаващият се жизнен стандарт и господството на старите политически сили намалиха доверието към правителството до само 9 процента, най-ниския рейтинг в света, показа проучване на Галъп от март.

Парламентарните избори трябва да се произведат в края на октомври, шест месеца след президентските, в които новодошлият в политиката комедиен актьор Володимир Зеленски победи досегашния президент Петро Порошенко.

Четирийсет и четиригодишният Вакарчук бе смятан също за потенциален претендент за президентския пост, но два месеца преди изборите той се отказа да участва в тях, като каза, че не се интересува от поста на президент, а от истинските промени в Украйна, припомня БТА.

"Ние от партията "Глас" отиваме в парламента, за да разрушим старата политика и за да изградим нова политика, която ще ни донесе истинска промяна", Каза Вакарчук пред привърженици в центъра на Киев. "Парламентът се е превърнал в отровно блато, което засмуква бъдещето ни. Трябва да променим това", добави той.

Вакарчук каза, че партията му ще подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция и свободния пазар и ще се бори с корупцията и влиянието на олигарсите.

Активен поддръжник на Оранжевата революция през 2004 г., Вакарчук стана депутат през 2007 г., но се оттегли от политиката година по-късно, припомня Ройтерс.

Социологическо проучване през април показа, че евентуална политическа партия на Вакарчук би получила по-малко от 1 процент подкрепа от избирателите. Но според анализатори неговата нова партия може да успее да прескочи 5-процентния изборен праг.

"Обществото иска нови лица в политиката и нови политици", каза Володимир Фесенко от мозъчния тръст "Пента".

"Той има шансове и висок личен рейтинг, а до неотдавна всъщност бе вторият най-популярен човек в Украйна след Зеленски", каза анализаторът, без да назовава източници.

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ