Полиция обискира дома на френския кандидат за президент Фийон

Полиция обискира дома на френския кандидат за президент Фийон

Полиция обискира дома на френския кандидат за президент Фийон

Френската полиция обискира в четвъртък дома на кандидата за президент на консерваторите Франсоа Фийон в Париж, съобщиха френските медии.  

Претърсването е свързано с разследването за незаконно плащане на заплати на съпругата на Фийон Пенелоп за фиктивна работа като негов парламентарен сътрудник в продължение на години.

В сряда Фийон съобщи, че е получил призовка от прокуратурата за 15 март. Според френски медии той и съпругата му може да получат официални обвинения.

Въпреки това кандидатът на дясноцентристката „Републиканците“ заяви, че ще продължи предизборната си кампания и ще се бори докрай.

В сряда го напуснаха Бруно Ле Мер и привържениците му, а вчера Фийон загуби още един ключов съюзник - от кандидат-президентската му кампания се оттеглиха и хората на бившия премиер Ален Жюпе, който загуби първичните избори.

Прокуратурата разследва доходите на цялото семейство. Първоначално проверката беше само за заплатите на Пенелоп Фийон, но към нея бяха добавени и заплатите на децата на семейството Мари и Шарл.

Фийон отрича да е извършил нещо нередно, но уточни, че ако получи обвинение, ще се оттегли от кампанията за президентските избори.

До началото на скандала Фийон се смяташе за фаворит на изборите. Заради аферата започна да губи подкрепа - сега е сред първите трима – след националистката Марин льо Пен и независимия Еманюел Макрон.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ