Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Политическата криза в Швеция е към своя край. Четири партии се договориха за ново правителство

23

Стефан Льовен

Снимка: Guliver / Getty images

Четири шведски партии постигнаха съгласие по сделка, предвиждаща да се даде втори мандат на министър-председателя Стефан Льовен, което може да сложи край на продължаващата от месеци политическа безизходица, предаде Ройтерс, като се позова на в. "Афтонбладет".

Социалдемократите на Льовен, Партията на центъра, Либералите и Партията на зелените отказаха да коментират съобщението на "Афтонбладет", който цитира неназовани източници.

Евентуална сделка все пак може да бъде блокирана от изпълнителния орган на всяка от партиите, който има последната дума. Някои депутати на Либералите и Партията на центъра изразяват сериозни съмнения към подобно партньорство, предаде БТА.

Съобщението обаче породи надежди за излизане от безизходицата, настъпила след изборите през септември.

Засега не е ясно дали планът е за коалиция или за съставяне на правителство от социалдемократите с неофициалната подкрепа на някои или всички други.

Четирите партии заедно обаче биха контролирали по-малко от половината места в парламента, така че все пак биха имали нужда от подкрепата на съюзниците на социалдемократите от Лявата партия.

Предлаганите досега коалиции и съюзи след изборите се провалиха. Политическата аритметика се усложнява от факта, че всички обещават да не работят с антиимигрантската партия Шведски демократи, която е ключов фактор за съотношението на силите.

още по темата
още от Политика
20
Четвъртък
Юни