Ресторантьорите се разделиха на две за отварянето

Ресторантьорите се разделиха на две за отварянето

Ресторантьорите се разделиха на две за отварянето

Ресторантите ще отворят отново на 1 март, а нощните заведения 15 дни по-късно - в зависимост от епидемичната обстановка. За това се договориха здравният министър Костадин Ангелов и зам.-председателите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Златко Златанов, Бранимир Миланов и Атанас Димитров. Срещата стана в ранния следобед днес, след като кабинетът на извънредно заседание реши да удължи извънредната епидемична обстановка до 30 април. Премиерът разпореди на здравния министър да изготви заповед, в която да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките и да обсъди с ресторантьорите два варианта за отваряне - на 4 февруари, при висок риск от повторно затваряне или на 1 март. При първия варинт Борисов пое ангажимент да поиска от Брюксел потвърждаване за удължаване на помощите за този бизнес и през февруари.

Представителите на БХРА са подчертали, че нямат изисквания относно това кога се отварят или затварят заведенията, тъй като отговорността за здравето на българите се носи от здравното министерство. Но в същото време са били категорични, че са нужни ясни правила за това как и при какви условия това се случва, както и за ефективни и навреме изплащани компенсации за бизнесите, чиято работа е ограничена или спряна.

"Постигната е договорка заведенията да заработят отново на 1 март, а за периода дотогава да получат обещаните обезщетения", обясни Златко Златанов. 

По думите на съпредседателя на БХРА Атанас Димитров предложението заведенията да отворят едва през март се дължи на компенсациите, които бизнеса трябва да получи за февруари. "Ако се отворят заведенията през февруари, няма да могат да бъдат изплатени средства на колегите", поясни Димитров.

Той настоя помощите за затворените заведения заради коронавируса да се изплащат в рамките на календарния месец, за който е кандидатствано. "Държавата да компенсира тези хора на работната заплата, на която са социалноосигурени в максимален размер, плюс 30 на сто от оборота на заведението. Те своеобразно начисляват сметки за ток, все едно, че сме в пиков бизнес. Общините трябва да си редуцират такса смет, таксата за битови отпадъци. Плащаме такса за сграда, която държавата ни възпрепятства да ползваме в името на здравето", каза още Атанас Димитров. 

От своя страна министър Ангелов е обещал съдействие за последващи срещи с премиера Бойко Борисов, социалния министър Деница Сачева и финансовия Кирил Ананиев, на която да бъдат обсъдени икономическите искания на сектора – увеличение на компенсациите за персонала през февруари на 100% от осигурителния доход, 30 на сто обезщетение от оборота за собствениците на заведения, навременно изплащане на помощите в рамките на календарния месец, за който се кандидатства, облекчени условия за кандидатстване и изплащане на помощите, създаване на гореща линия за комуникация с бизнеса, отговор на зададените въпроси от бранша в срок на 3 работни дни, удължаване на срока за кандидатстване по мярката, осигуряваща 20 на сто от оборота на засегнатия бизнес до 15.02.2021 г. 

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, които не са участвали в днешните преговори обаче заявиха, че не са съгласни с тази договореност и излизат на протест. Те изразиха недоволството си в позиция във Фейсбук страницата на Сдружение на Заведенията в България, в която се посочва, че не са присъствали на срещата. Двете асоциации категорично настояват заведенията да отворят врати за посетители на 1 февруари. И добавят, че протестът за 27 януари остава. 

"Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били представители на хотелиерския бранш от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). На нея те са договорили отваряне на ресторантите на 1 март с капацитет от 50% и работно време до 22.30 ч., а за нощните клубове датата е 15 март 2021 г., за което те трябва да понесат своята отговорност, най-малко пред техните членове. Подчертаваме, че БХРА никога не е заявявала своята подкрепа за протеста на бранша. Нашите сдружения категорично заявяват, че не са съгласни с тези дати и намерението ни да протестираме и да искаме отваряне на 1 февруари остава. Призоваваме всички представители на засегнатите бизнеси да подкрепят протеста ни в 12 часа утре (27 януари) пред Министерски съвет", се посочва още в позицията на БАЗ и СЗБ. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ