Трима министри пишат на Столична община, искат да разреши пренасочване на вода към Перник

Трима министри пишат на Столична община, искат да разреши пренасочване на вода към Перник

Трима министри пишат на Столична община, искат да разреши пренасочване на вода към Перник

Писмо до Столична община за водата на Перник ще бъде изпратено днес. То ще бъде подписано от министрите на икономиката, на регионалното развитие и на околната среда. С него се иска Столична община да даде съгласие през водопроводната мрежа да бъдат пренесени води от водосбора на язовир „Белмекен” през „Бели Искър” към Перник във връзка с водната криза. Това реши правителството на днешното си заседание.

„Всеки момент изпращаме писмото. Очакваме да получим на имейл официално становище от концесионера на „Софийска вода” – „Veolia”, че по мрежата могат да се пренасят 400 литра в секунда вода. Нашето искане е за 300 л/сек.”, обясни министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му, за изграждането на водопровода трябват 400 м тръби на ден. Част от тях били налични, но други сега се произвеждали в чужбина, тъй като в България нямало производител.

На въпрос дали ползването на вода от язовир „Белмекен” няма да се отрази на стабилността на енергийната система Караниколов отговори, че за тази стабилност трябвали 12 млн. куб. метра, а в „Белмекен” имало 84 млн. метра.

От своя страна министърът на регионалното развитие Петя Аврамова обясни, че Камарата на строителите е провела среща с премиера Бойко Борисов и на нея те са изявили желание за пълна мобилизация на фирмите с опит в строителството с водна инфраструктура. Предложили са да изградят тези 13,5 км водопровод, както и помпената станция.

Водоснабдяването на София се осъществя от язовир „Искър“ (75%) и язовир „Бели Искър“ (25%). Един от източниците на захранване на язовир „Бели Искър“ е яз. „Белмекен“. Предложението е за пренасочване на допълнителни водни ресурси от водосбора на яз. „Белмекен“, които да бъдат отведени през софийски магистрален водопровод до резервоар „Мало Бучино - нов“ и от там по 13-километрово ново трасе до водопроводната система на Перник.

Преди дни стана ясно, че за водоснабдяването на София годишно са необходими около 140 млн. кубика вода (12 млн. кубика на месец). В яз. „Искър“ са налични 465 млн. кубика вода, а в яз. „Бели Искър“ - 9 млн. кубика вода. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ