Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка

Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка

Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка

Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка, съобщи Си Ен Би Си.

Решението бе очаквано, след като от три седмици страната е в политическа криза заради оттеглянето на партията на бившия министър-председател Матео Ренци „Жива Италия“ от управляващата коалиция. Причината за напускането на партията на Ренци бе спор относно изразходването на средства от възстановителния фонд на ЕС.

Конте връчи правителствената оставка на италианския президент Серджо Матарела, от чиито кабинет обясниха, че Конте е бил помолен да продължи да изпълнява функциите си като служебен премиер, докато текат консултациите с политическите партии. Очаква се самите консултации да започнат утре.

Според анализатори оставката на Конте е превантивна мярка, с която да бъде избегната загуба на правителството в гласуване в Сената по-късно тази седмица.   

Миналата седмица Конте успя да спечели вот на доверие както в Камарата на депутатите, така и в Сената на Италия, но напускането на партията на Ренци остави управляващата коалиция без мнозинство, което усложнява процеса по прокарване на важни закони.

Италианският Серджо Матарела ще трябва да реши дали да даде нов мандат на Конте, който да опита да състави ново правителство с подкрепа на мнозинството.

„Изчисленията на Конте са, че ако действа рано и избегне унизителна загуба в Сената по-ксъно тази седмица, той ще увеличи шансовете си да получи нов мандат от Матарела за съставяне на правителство“, коментира Волфанго Пиколи, директор изследвания в Teneo Intelligence.

Ако не бъде постигнато споразумение за ново коалиционно правителство, със или без Конте като премиер, на италианските гласоподаватели може да се наложи да се отправят към урните сравнително скоро. Конте е сред участниците в Световния икономически форум в Давос, като по програма ключовата му реч е утре. На този етап няма яснота дали ще настъпи промяна в програмата заради днешния му ход.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ