Президентът на САЩ помилва Челси Манинг

Президентът на САЩ помилва Челси Манинг

Президентът на САЩ помилва Челси Манинг

Президентът на САЩ Барак Обама облекчи присъдата на Челси Манинг, която трябваше да прекара 35 години в затвора за предаване на секретни документи на сайта WikiLeaks, съобщиха информационните агенции.

29-годишната Челси Манинг (родена като Брадли Манинг) ще излезе на свобода на 17 май тази година, вместо през 2045 г.

По време на службата си в Ирак през 2010 г., младши аналитикът от разузнаването Брадли Манинг  предава хиляди дипломатически грами и отчети за военните действия на сайта WikiLeaks. Това се превърна в едно от най-големите изтичания на секретни документи в историята на САЩ.

Редник Манинг заяви на предварителните изслушвания, че е предал документите с надежда са инициира обществена дискусия за международната политика и за военната стратегия на САЩ.

През 2013 г. той бе осъден на 35 години затвор. Оттам подаде искане за смяна на името и пола.

Адвокатите на Манинг заявиха, че е направила два опита за самоубийство заради условията в затвора. Там е била наказана, например, за притежание на забранена литература. Освен това изтърпява наказанието си в мъжки затвор.

През септември миналата година Челси Манинг обяви гладна стачка срещу отказа на властите да й разрешат хирургическа операция за смяна на пола.

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж, който се укрива в посолството на Еквадор във Великобритания, по-рано бе заявил, че ще се предаде на американските власти, ако помилват Манинг.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ