нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Путин поиска по-тясна интеграция с Беларус

Getty Images

Руският президент Владимир Путин изрази желанието си да бъдат задействани замразените планове за по-голяма интеграция с Беларус след провелите се в неделя избори за нов държавен глава, предаде „Ройтерс“.

Той отправи предложението си на фона на отхвърлянето на официалните резултати от страна на опозицията и отбеляза, че трябва да започнат преговори за мирен преход на властта. Путин настоява за по-тесни връзки между двете държави – нещо, което досега президентът Александър Лукашенко отхвърляше, обвинявайки Русия, че иска да погълне страната му. Освен това миналата седмица той заяви, че отношенията им са лишили Беларус от 700 млн. долара, след като не успели да постигна съгласие за доставка на петрол по-рано тази година.

Беларус е ключова транзитна страна за руския нефт на Запад, а Москва отдавна го разглежда като полезна буферна зона между себе си и НАТО.

„Надявам се, че вашата държавна дейност ще улесни взаимноизгодни руско-белоруски отношения във всички сфери, ще задълбочи сътрудничеството в рамките на Съюзната държава и ще изгради интеграционни процеси“, пише Путин в поздравителната си телеграма след преизбирането на Лукашенко за шести пореден мандат.

От неделя насам хиляди недоволни са на протести в беларуската столица Минск, стигна се и до сблъсъци с полицията, а до момента най-малко 5 хил. души са били арестувани, сред тях и бе и опонентката на Лукашенко, Светлана Тихановская, която замина за Литва заедно с мениджъра на кампанията си, Мария Мороз, часове след обявяването на резултатите от вота.

още от Политика