Путин примамва украинците с издаване на руско гражданство по бърза процедура

Путин примамва украинците с издаване на руско гражданство по бърза процедура

Путин примамва украинците с издаване на руско гражданство по бърза процедура

Руският президент Владимир Путин подписа вчера разпореждане, съгласно което повече украински граждани ще могат да кандидатстват за получаване на руско гражданство по бързата процедура, предаде Ройтерс.

Това става в навечерието на украинските парламентарни избори, които са в неделя, на които приятелски настроени към Русия партии биха могли да се окажат най-силния конкурент на популярната партия Слуга на народа на президента на Украйна Володиир Зеленски, предаде БТА.

Новото разпореждане, публикувано на сайта на Кремъл, променя предходната заповед на Путин, която опростяваше правилата за жителите на контролираните от проруските сепаратисти територии в Източна Украйна да кандидатстват за руски паспорти. Според новия документ жителите на съседните контролирани от украинското правителство части от Донецка и Луганска области също ще могат да използват тази процедура, ако са регистрирани, че живеят постоянно там от април 2014 г., когато започна конфликтът. Това де факто означава, че на опростената процедура за получаване на руски документи ще могат да разчита украинци живеещи не само в отделни райони на Донецка и Луганска области, но и жителите на тези области като цяло, допълва ТАСС.

Путин вече разшири списъка на хората, които могат да кандидатстват за руски документи по бързата процедура, като добави към тях и украинци, живяли в Крим, преди анексията през 2014 г. и граждани на Ирак, Йемен, Сирия и Афганистан, които са били родени в Русия по съветско време, припомня Ройтерс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ