Радев няма да уволнява началника на НСО

Радев няма да уволнява началника на НСО

Радев няма да уволнява началника на НСО

Президентът Румен Радев обяви, че няма да освободи началника на Националната служба за охрана ген. Емил Тонев.

Коментарът му дойде, след като по-рано тази седмица Министерски съвет отправи такова предложение с мотив, че НСО е предала на прокуратурата записи от камерите на входовете на Министерски съвет.

„Инициативата за назначаване и освобождаване на началника на НСО принадлежи на президента, а не на правителството. Те нямат никакви правомощия да ми предлагат каквото и да е било. Съгласно същия закон има ясно определен орган, който контролира службата и определя дали има нарушения. Това не е нито премиерът, нито Министерският съвет”, категоричен е той.

Държавният глава заяви, че отправените към него искания и мотиви са повърхностни и несъстоятелни. „Тяхната фактология в никакъв случай не предполага аз да освободя началника на НСО”, каза той.

„Продължаването на опитите да се подчинят и политизират службите не е в интерес на сигурността”, добави Радев.

Той каза още, че очаква от правителството да се придържа строго към декларацията на Народното събрание относно Република Северна Македония и консенсуса, постигнат на Консултативния съвет за национална сигурност, както и към волята на българите откритите въпроси между двете страни да бъдат решени преди началото на преговорите за членство в ЕС.

„Напомням, че българската позиция по отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония се базира на ясно определени принципи, на резултати, а не на наложени отвън срокове и условия. И всяко отклонение от българския национален интерес ще предизвика поредната политическа криза във властта“, коментира Румен Радев.

Той призова външнополитическите съветници на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинство.

„Това не съответства на реалността, на конституцията на нашата съседка. Това може да катализира сериозни проблеми в двустранните ни отношения и да взриви целия процес на евроинтеграция на Северна Македония“, предупреди Радев.

 Държавният глава коментира и поведението на руския посланик Елеонора Митрофанова.

„Поведението на руския посланик Елеонора Митрофанова отдавна прекрачи допустимите норми на дипломатическата дейност, но всички, които призовават за нейното изгонване, ще трябва да отговорят на важни въпроси - ще стане ли по-безопасно извеждането на българските моряци от опасната зона, какви са перспективите и алтернативите за доставка на енергоносители в близък и дългосрочен план и каква ще бъде цената и изобщо каква е ползата за България“, каза той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ