Радев ще наложи частично вето върху Закона за МВР

Радев ще наложи частично вето върху Закона за МВР

Радев ще наложи частично вето върху Закона за МВР

Президентът Румен Радев обяви, че ще наложи частично вето върху Закона за МВР. Текстовете вече предизвикаха множество коментари, тъй като с тях се създава нова дирекция, която на практика дублира функциите на Националната служба за охрана – ведомство, което е подчинено на президента.

„Ще наложа вето с ясно аргументирани мотиви, които ще изложа“, каза Радев, като отказа да обясни кои аспекти от закона не приема и защо ще ги върне на парламента.

Припомняме, че на 11 юни парламентът прие промените в Закона за МВР, в които е предвидено създаването на нова Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма”, която да бъде юридическо лице. В състава й следва да се включат досегашните Специализиран отряд за борба с тероризма и дирекция „Жандармерия”. Според предложенията новата дирекция ще бъде национална специална структура, която ще предотвратява и пресича терористични действия, освобождава заложници, задържа или обезврежда особено опасни престъпници или престъпни групи, осигурява зона на безопасност срещу потенциални атаки изрез снайперисти. Разпоредбите предвиждат дирекцията да открива, идентифицира и неутрализира взривни устройства и взривни вещества, да опазва обществения ред , възстановява, поддържа и опазва обществения ред при масови безредици. От законопроекта бяха отхвърлени текстовете за доброволческите отряди, което предизвика напрежение в управляващата коалиция. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ