Решенията от срещата на НАТО в Брюксел

Решенията от срещата на НАТО в Брюксел

Решенията от срещата на НАТО в Брюксел

Президентът на САЩ Доналд "Тръмп успя да увеличи военните разходи на НАТО", отбелязва руското онлайн издание "Политексперт" в статия за приключилия вчера форум на алианса в Брюксел.

"Тръмп убеди лидерите на НАТО да увеличат военните си разходи до "немислимо равнище", пише "Комерсант" и цитира изявлението на президента: "Всички се разбраха съществено да вдигнат нивото на вноските си, ще го вдигнат до равнища, които щяха да бъдат немислими преди".

Тръмп "успя да придума лидерите на страните от НАТО да увеличат разходите си за отбрана". Последните обаче "ще растат не толкова бързо, колкото той би желал", отбелязва "РБК".

Президентът на САЩ неведнъж бе критикувал европейските страни с искане за по-справедливо разпределение на отбранителните разходи между членките на алианса. В момента едва осем страни изпълняват договорката от 2014 г. да харчат за отбрана по 2 на сто от своя БВП. Отбранителните разходи на САЩ са по-големи от тези на останалите и възлизат на 3,58 от БВП.

Преди срещата в Брюксел източници на "РБК" се страхуваха, че Тръмп няма да подпише заключителния документ или дори ще заяви, че смята да излезе от алианса. Но през първия ден той подписа комюнике, според което страните ще вдигат разходите си според предишния план, сиреч постепенно, до края на 2024 г., напомня изданието.

"С изключение на въпроса за разходите съюзниците от НАТО демонстрираха пълно съгласие и взаимно разбирателство", обобщава всекидневникът. Той дава за пример приетата в Брюксел нова програма, повишаваща възможностите на пакта за бързо реагиране при кризи. До 2020 г. блокът ще разполага с 30 механизирани батальона, 30 въздушни ескадрили и 30 бойни кораба, готови да се задействат в срок от 30 дни.

Според зам.-генералния секретар на НАТО Роуз Готемолър тези сили ще се мобилизират при "криза, активна заплаха от нахлуване на натовска територия или поява на конфликт". В случай на нужда от всички страни може да бъдат събрани нови сили, които да подкрепят многонационалните батальони, разположени в Естония, Литва, Латвия и Полша, пише вестникът.

Тези четири страни неведнъж са посочвали, че защитата им трябва да бъде подсилена, позовавайки се на заплаха от Русия, припомня той.

Освен това НАТО уточни структурата на два нови командни центъра. Атлантическото командване в Норфолк, Вирджиния, ще защитава морските комуникации между Северна Америка и Европа. А логистичното командване с щаб в германския град Улм ще усъвършенства бързото прехвърляне на натовски сили и оръжия в рамките на Европа. За целта ще бъде разработена нормативно-правна база и подобрена - инфраструктурата на европейските страни.

Според генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг НАТО е инвестирала през последните години над 2 милиарда евро в морски терминали, горивни контейнери и самолетни писти в Стария свят, посочва изданието.

Предвиждат се още мерки, повишаващи мобилността на натовската авиация. Ще продължи и разширяването на алианса, обобщава резултати от форума "РБК".

В рамките на брюкселската среща се състоя заседание във формат Украйна-Грузия-НАТО. Президентите на двете постсъветски страни Петро Порошенко и Гиорги Маргвелашвили бяха активно хвалени за провежданите реформи, "които ги доближават до НАТО". В Брюксел обаче се въздържаха да споменат каквито и да било конкретни срокове за евентуалното им членство, разказва "Комерсант".

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че стопанинът на Белия дом Доналд Тръмп споделя позицията на световната общност за Крим, съобщава "Известия". Двамата държавни глави се срещнаха на форума на НАТО в Белгия, уточнява вестникът, като се позовава на сайта на украинския лидер.

"Категорично осъждаме незаконното и нелегитимно анексиране на Крим от Русия, което ние не признаваме и няма да признаем", се казва в съвместната декларация от срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Решенията от тази среща "ще бъдат внимателно анализирани с оглед последиците за европейската сигурност", увери в коментар външното министерство в Москва, цитирано от "Ведомости".

Според руската дипломация членките на алианса все така не оценяват обективно причините за влошаването "на ситуацията със сигурността в Евроатлантика и предпочитат да гледат на света през призмата на стереотипите от студената война". Обвинявайки Русия, че засилва напрежението на европейска територия, НАТО същевременно увеличава собствената си военна активност дори в сравнително спокойни региони като Балтика и Северна Европа, се казва в коментара.

"Отчитайки се за увеличаването на отбранителните си бюджети под предлог, че се модернизират въоръжените сили на Русия, съюзниците (от алианса) предпочитат да не афишират, че съвкупните им военни разходи многократно надхвърлят руските и представляват над половината общи световни разноски за тези цели", изтъква дипломатическото ведомство в Москва.

По материали на БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ