Саад Харири стана премиер на Ливан за трети път

Саад Харири стана премиер на Ливан за трети път

Саад Харири стана премиер на Ливан за трети път

Ливанският президент Мишел Аун назначи сунитския лидер Саад Харири за министър-председател на страната за трети път. Негова ще е задачата да се справи с най-голямата криза от гражданската война (1975-1990 г.) насам.

Новият премиер, който ръководи формацията „Движение за бъдеще“, спечели подкрепата на по-голямата част от политиците в консултациите с Аун, на фона на нарастващия списък с проблеми в държавата – банкова криза, валутен срив, нарастваща бедност и безработица, тежки държавни дългове, а в допълнение и световна пандемия, пише „Ройтерс“.

Последното коалиционно правителство на Харири беше свалено през 2019-а, когато граждани излязоха на протести в цял Ливан, за да изразят недоволството си от управляващия елит. Сега той спечели подкрепата на собствените си депутати, партията на шиитите Амал, както и на тази на политика Уалид Джумблат, представляваща етнорелигиозната група на друзите. Шиитската група „Хизбула“ не номинира никого за поста, но е известно, че подкрепя формацията „Движение за бъдеще“.

За изпълняващ длъжността на министър-председател, под зоркия поглед на Еманюел Макрон, бе назначен ливанският посланик в Германия, Мустафа Адиб, който и самият Харири подкрепи. Това се случи след двете мощни експлозии от началото на август тази година на морското пристанище в Бейрут, които отнеха живота на близо 200 души и причиниха щети за милиарди. Френският президент неколкократно посети ливанската столица и обеща на гражданите да предложи „нов политически пакт“ на политиците.

50-годишният Харири се описа като „естествения кандидат“ за изграждане на кабинет, който може да съживи френския план за реформи. Освен това той заяви, че Ливан трябва да приеме програмата за реформа от Международния валутен фонд, за да се справи с кризата.

Бащата на Харири, Рафик, също е заемал позицията на премиер на Ливан два пъти – в периода 1992-1998 г. и от 2000 до 2004 година. 4 месеца след края на втория му мандат е убит.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ