Само кметовете и министрите ще могат да обявяват концесия

Само кметовете и министрите ще могат да обявяват концесия

Само кметовете и министрите ще могат да обявяват концесия

Само кметовете и министрите ще могат да обявяват на концесия собственост на държавата и на общините. Това решиха депутатите, след като приеха на второ четене промените в Закона за концесиите. 

Когато пък се възлага строителство или услуги от възложител, който не е министър или кмет, както и когато оперативният риск не се прехвърля на икономическия оператор, възлагането ще става с обществена поръчка.  Досегашните концесии с трансграничен интерес се заменят с концесии над европейския праг, определен с еврорегламент. Този праг се променя на всеки 2 години. 

Друга гласувана днес промяна е свързана с оценяването на офертата на кандидатите, като критерий за възлагане на концесията не може да бъде най-високият размер на инвестициите. Въвежда се и ново изключение да не се възлагат концесии в областите отбрана и сигурност. Посочват се и изключенията, за които не се прилaга законът относно концесии за строителство и за услуги. 

Със законопроекта се привеждат в пълно съответствие изискванията на европейски директиви за възлагане на договори за концесия и за електронното фактуриране при обществените поръчки. Законопроектът прецизира и редица понятия като "концесия с трансграничен интерес" и "концесия без трансграничен интерес", целящи улесняване на прилагането на закона. 

Между двете четения законопроектът претърпя промяна. На първо четене БСП и ДПС се обявиха против възможността инфраструктурни обекти в областите отбрана и сигурност, в които попадат и военните летища, да се отдават на концесия. Между първо и второ четене от ГЕРБ оттеглиха спорния параграф 10 от законопроекта. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ