Сандов: Ядрен инцидент в Украйна е сред най-големите рискове за нас

Сандов: Ядрен инцидент в Украйна е сред най-големите рискове за нас

Сандов: Ядрен инцидент в Украйна е сред най-големите рискове за нас

Един от най-големите рискове за страната ни и за региона от инвазията в Украйна е евентуален ядрен инцидент, става ясно от изказване на вицепремиера и екологичен министър Борислав Сандов за Nova.

„Рискът идва от това ако самите функциониращи реактори, хранилища или това, което е под саркофага на „Чернобил“, бъде засегнато по някакъв начин и се стигне до изпускане на голямо количество радиация“, поясни той. При един такъв сценарий не е изключено и България да бъде потърпевша.

„Безпрецедентно е да има такъв тип гореща война, в която има и атомни електроцентрали по трасето. Мисля, че досега това не се е случвало. Дълго време се смяташе, че едва ли не наличието на ядрени мощности те пази от война. Вижда се, че това не е точно така“, каза още Сандов.

През цялото време се следи радиационният фон в страната, като няма увеличения. По думите му имало „леко завишение“ при влизането на военна техника в района на „Чернобил“, но това се дължи на вдигане на прах, уталожен около централата.

„Ако се стигне до по-сериозен развой на ситуацията, ще има мигновена реакция. Имаме планове за действие, но силно се надявам да не се стигне дотам“, коментира екологичният министър. По думите му ядрен инцидент би бил пагубен и за самата Русия, ако такъв бъде предизвикан.

От началото на военния конфликт в Украйна руските сили превзеха две централи – първо „Чернобил“, а след това и най-голямата в Европа – „Запорожия“, където заради обстрели избухна и пожар, който по-късно беше потушен. Цитирана от „Ройтерс“, вчера лидерът на украинската ядрена компания „Енергоатом“, Петро Котин, каза, че руските сили са казали на служителите в Запорожката АЕЦ, че тя вече принадлежи на „Росатом“. На място са пристигнали и десет служители от руската ядрена компания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ