САЩ и Турция се скараха по време на среща на НАТО

САЩ и Турция се скараха по време на среща на НАТО

САЩ и Турция се скараха по време на среща на НАТО

Вербални нападки размениха САЩ и Турция по време на виртуална среща на външните министри на НАТО вчера.

Американският държавен секретар Майк Помпео обвини Анкара в засилване на напрежението със съюзниците на страната му в Средиземно море и за поднасянето на подарък към Кремъл с купуването на руска система за противовъздушна отбрана.

В отговор на обвиненията турският външен министър Мевлют Чавушоглу отбеляза, че Помпео се е обаждал на европейските си съюзници с призив да се обединят срещу Турция, че САЩ заемат страната на Гърция в конфликта за Средиземноморието, както и че са отказали да продадат на Анкара американската зенитна система Patriot, пише „Политико“. На това гръцкият представител Никос Дендиас отговори, че позицията на Атина е максимилистична, „както и международното право“.

Освен това по думите на Чавушоглу Щатите подкрепят кюрдски „терористични организации“ в Сирия, докато Турция се бори с Ислямска държава, и са влошили конфликта в сепаратистката зона Нагорни Карабах с подкрепата си за Армения във войната, която Азербайджан е спечелила с турска военна подкрепа.

Основна цел на срещата на НАТО бе нов доклад относно това как алиансът трябва да се адаптира за следващото десетилетие. Според мнозина дипломати Помпео използвал последната среща с негово участие преди предаването на властта на кабинета на Джо Байдън, за да засили напрежението. Други подкрепиха американския държавен секретар, включително френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, който осъди поведението на Анкара и заяви, че сближаването в алианса ще бъде невъзможно, ако Турция имитира агресивния интервенционизъм на Русия.

По време на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг избегна въпрос за острия разговор между Помпео и Чавушоглу и наблегна на това, че „деконфликтният механизъм“ на НАТО е помогнал за облекчаването на конфликта между Атина и Анкара. 

Експерти предложиха реформи на НАТО, сред тях и кодекс на поведение

Междувременно Suddeutsche Zeitung информира, че специалисти, избрани лично от Столтенберг, са разработили доклад от 60 страници с предложения за реформиране на съюза. Текстът все още не е публикуван, тъй като първо министрите искат да го обсъдят, но все повече подробности изтичат в медиите. Според наличната информация германското външно министерство и министерството на отбраната смятат, че 138-те предложения, съдържащи се в доклада, ще позволят на НАТО да се развива в правилната посока и главно да актуализира стратегическата си концепция. 

Например, група експерти предлага справяне с руската заплаха чрез диалог и сплашване. Те също така призовават за по-голям акцент върху сдържането на Китай, без да се разширява територията, контролирана от Алианса. Освен това експертите припомнят за заплахите, свързани с развитието на технологиите, например в областта на киберпространството или хиперзвуковите оръжия. Групата също така приканва държавите-членки на НАТО да установят по-тясно сътрудничество, но това няма да е лесно, отбелязва вестникът.

Експертите съветват да се установи един вид кодекс на поведение, който няма да позволи на членовете на Алианса да участват във военни действия без съгласието на партньорите. Тази мярка е насочена предимно срещу Турция, която Франция остро критикува за действията й в Сирия и Либия. Те настояват също така за необходимостта от по-чести срещи в НАТО за подобряване на политическата комуникация. А на министрите на вътрешните работи на страните членки на Алианса се препоръчва активно да обменят информация за терористите. 

Една от идеите на групата е да се даде право на вето изключително на министрите, като по този начин се ограничи възможността да се блокират инициативите на Алианса. Заедно с Турция, то постоянно се използват от Унгария. Но това предложение е малко вероятно да бъде изпълнено, тъй като никой няма да се съгласи да се отклони от принципа на единодушие, пише изданието. 

Столтенберг ще изрази всички идеи на следващата среща на върха на НАТО, която ще се проведе през първата половина на 2021 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ