Саудитска Арабия: За пръв път прокуратурата назначава жени

Саудитска Арабия: За пръв път прокуратурата назначава жени

Саудитска Арабия: За пръв път прокуратурата назначава жени

Прокуратурата в Рияд ще наеме за пръв път жени, за да насърчи заетостта на жените  – част от икономическите и социалните реформи, съобщава Франс прес.

За жените има места за следовател-лейтенат в министерството, обяви кабинетът на главния прокурор в декларация, разпространена от министерството на информацията.

Реформите в програмата „Визия 2030“ на престолонаследника Мохамед бин Салман предвиждат жените в Саудитска Арабия да станат близо 1/3 от работещото население, при 22% в момента.

Имигрантските служби обявиха наскоро, че са получили 107 000 кандидатури за 140 свободни места за жени на летищата и на сухопътните граници.

Миналата година крал Салман разреши на жените да шофират от юни т.г. – историческа реформа, която ще даде нови възможности на жените, но ще се отрази много повече на пазара на труда. Миналия месец Саудитска Арабия позволи за пръв път на жените да ходят и на футболни мачове. Но засега те все още трябва да искат разрешение от мъж в семейство – баща, съпруг или брат, за да учат, да пътуват или да извършват друга дейност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ