Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Саудитска Арабия: За пръв път прокуратурата назначава жени

100

Престолонаследникът Мохамед бин Салман (в средата)

Снимка: Guliver / Getty Images

Прокуратурата в Рияд ще наеме за пръв път жени, за да насърчи заетостта на жените  – част от икономическите и социалните реформи, съобщава Франс прес.

За жените има места за следовател-лейтенат в министерството, обяви кабинетът на главния прокурор в декларация, разпространена от министерството на информацията.

Реформите в програмата „Визия 2030“ на престолонаследника Мохамед бин Салман предвиждат жените в Саудитска Арабия да станат близо 1/3 от работещото население, при 22% в момента.

Имигрантските служби обявиха наскоро, че са получили 107 000 кандидатури за 140 свободни места за жени на летищата и на сухопътните граници.

Миналата година крал Салман разреши на жените да шофират от юни т.г. – историческа реформа, която ще даде нови възможности на жените, но ще се отрази много повече на пазара на труда. Миналия месец Саудитска Арабия позволи за пръв път на жените да ходят и на футболни мачове. Но засега те все още трябва да искат разрешение от мъж в семейство – баща, съпруг или брат, за да учат, да пътуват или да извършват друга дейност.

още от Политика