Сделката за Брекзит – „погребение, маскирано като кръщене”, пишат западни медии

Сделката за Брекзит – „погребение, маскирано като кръщене”, пишат западни медии

Сделката за Брекзит – „погребение, маскирано като кръщене”, пишат западни медии

Водеща тема за електронните издания на западните всекидневници е одобрената вчера от европейските лидери сделка за Брекзит.  Лидерите на Европейския съюз дадоха вчера светлина на предложената от британския премиер Тереза Мей сделка, но споразумението тепърва ще се сблъсква с големи препятствия, пише в. "Ню Йорк таймс". Изданието посочва, че за да влезе в сила, сделката се нуждае от одобрението и на двете камари на британския парламент.

Сделката на Мей за Брекзит е вече обречена, пише за британският вестник "Гардиън" журналистът Матю Д'Анкона. Според него вчерашната среща на Мей с европейските лидери е била "погребение, маскирано като кръщене". Сделката е мъртва, защото няма да получи одобрението на депутатите от Камарата на общините на предвиденото за 10 декември гласуване.

Европейските лидери одобриха сделката на Тереза Мей за Брекзит, предупреждавайки, че тя е единствената възможна и че не може да бъде предоговаряна, отбелязва британският в. "Индипендънт. Сега е проправен пътят към гласуване на споразумението от британските депутати. На вчерашната среща на върха лидерите на 27-те са избягвали да говорят за това какво ще се случи, ако сделката бъде отхвърлена от британския парламент - нещо, което сега изглежда все по-възможно, допълва изданието.

Тереза Мей започва двуседмична кампания, за да убеди британските депутати да подкрепят получилата одобрението на лидерите на Европейския съюз сделка за Брекзит, пише вестник "Файненшъл таймс". Условията за излизането на Великобритания от ЕС бяха одобрени на вчерашната среща на Европейския съвет, но сега на Мей й предстои битка за спечелването на подкрепата на враждебно настроената Камара на общините, отбелязва изданието.

Споразумението, подписано вчера, почти сигурно ще има като последица висока цена и за двете страни и ще постави лидерите им в необичайната позиция да договарят бъдещите отношения след една раздяла, за която почти всички от тях смятат, че вреди на техните граждани. Някои европейски лидери казаха, че възприемат сделката, одобрена вчера, като трагедия, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Официално започна финалната фаза на Брекзит, обобщава в. "Кориере дела сера". Предстои одобрението на споразумението в парламентите на ЕП и на Великобритания, като второто гласуване се очертава като най-голямо препятствие.

Разводът на Лондон и Брюксел бе официално одобрен, но както предупреди председателят на Европейската комисия Юнкер това е един тъжен ден, това не е повод за радост, а е трагедия, отбелязва "Стампа".

След като европейските лидери одобриха сделката за Брекзит, сега британският премиер Тереза Мей ще трябва да се изправи пред предизвикателството на нейното гласуване в британския парламент, където тя не разполага със сигурно мнозинство, предупреждава в. "Република".

През годините на европейско членство Великобритания полагаше усилия да обедини британските острови на фона на една разделена Европа. Вчера ЕС бе обединен (по въпроса за Брекзит), но сега Великобритания е разделена (по същата тема), отбелязва в. "Фигаро".

Условията за развода бяха приети, сега предстои да се обсъждат бъдещите отношения между "бившите съпрузи", обобщава "Монд".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ