Ще разпусне ли Зеленски украинския парламент, питат руските издания

Ще разпусне ли Зеленски украинския парламент, питат руските издания

Ще разпусне ли Зеленски украинския парламент, питат руските издания

Володимир Зеленски получи правото да разпусне Върховната рада - парламента на Украйна, гласи заглавие в руския в. "Ведомости".

Избран за държавен глава на 21 април, Зеленски ще встъпи в длъжност на 20 май, решиха вчера депутатите в Киев. Законодателството му дава възможност до 27 май да разпусне Върховната рада и да свика предсрочни избори за парламент, отбелязва печатът в Русия. Зеленски заяви пред журналисти още преди втория изборен тур, че ако стане президент, може да разпусне Радата предсрочно, посочва "Ведомости".

Щабът на Зеленски разпространи по-рано видеопетиция за разпускане на Радата. Самият той обвини депутатите, че протакат встъпването му в длъжност и ги разкритикува за поредното неизпълнение на дадени обещания, напомня "Аргументи и факти".

Зеленски най-вероятно ще разпусне парламента веднага след клетвената церемония, цитира "Комсомолская правда" изявление на Дмитрий Разумков, съветник на бъдещия лидер. Според него Зеленски обаче е готов да помогне на депутатите "да изпълнят накрая поне част от обещанията, давани преди".

Дали Зеленски "ще има достатъчно решимост да разпусне парламента през оставащите седем дни" след 20 май, пита се "Московский комсомолец". Защото актьорът, станал популярен с ролята на президент в сериала "Слуга на народа", "все още няма нищо освен подкрепата на избирателите - нито собствена проверена политическа сила, нито подкрепа от силовите структури, нито оформен екип", добавя вестникът.

Украинците пратиха Зеленски да преговаря с Донбас, коментира "Взгляд" данни от проучване, което нарича "прошение" до държавния глава.

Над половината анкетирани от украински социолози се обявяват за пряк диалог на президента с лидерите на сепаратистките "народни републики" в Донецка и Луганска област, две трети настояват за компромис в Донбас, а огромното мнозинство - за преговори с Москва.

Показателно е, че според 74,9 на сто от участниците в допитването, за да се постигне мир в Донбас, президентът на Украйна трябва да поведе пряк диалог с Русия, пише "Взгляд".

Киев смята да включи Вашингтон в газовите преговори с Москва, заявява в заглавие "Независимая газета".

Избраният за президент на Украйна Володимир Зеленски огласи нови условия за газовия транзит от Русия към Европа. Екипът на Зеленски отправи до правителството искане да участва в международните консултации за доставките на газ от Русия. Представители на Зеленски претендират да определят собственика и оператора на украинската газопреносна система. Неприятна изненада за Москва ще стане искането на Зеленски условията за транзита и газовото снабдяване на Украйна да се съгласуват не само с ЕС, но и със САЩ, прогнозира всекидневникът.

Действащият договор за транзит на руски газ през територията на Украйна приключва през декември 2019 г. Следва опасна неяснота, тъй като Москва и Киев не са договорили нито едно от условията за транзита през идната година. Тази неяснота силно тревожи както ЕС, така и Кремъл, който не би желал да се окаже несигурен доставчик на газ в очите на европейците. Защото без украинския транзит Русия не ще може да изпълнява дългосрочните договори за доставки на газ в Европа.

Киев обаче не бърза с преговорите. Украинците казват, че може да преговарят за нов газов договор едва след като Зеленски положи клетва и разговаря с руския лидер Владимир Путин, добавя "Независимая газета".

 

По материали на БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ