Швеция смята Русия за заплаха за сигурността й

Швеция смята Русия за заплаха за сигурността й

Швеция смята Русия за заплаха за сигурността й

Шведските служби за сигурност предупредиха, че „чуждестранни власти“ могат да се опитат да повлияят на парламентарните избори в страната през септември, подобно на намесата на Русия при избирането на американския президент Доналд Тръмп през 2016 г.

Шведското разузнаване (Säpo) дава гласност на опасенията в годишния си доклад, цитиран от Франс прес. "Не изключваме, че определени чуждестранни власти ще се възползват от избирателната кампания в Швеция, за да задълбочат конфликтите в шведското общество и да се опитат да отслабят демократичната система“, казва директорът на Säpo, Андерс Торнберг, който тази година оглави националната полиция.

"Руският шпионаж е най-голямата заплаха за сигурността" на Швеция, която не е член на НАТО,  смята разузнаването и допълва, че 1/3 от руските дипломати в страната са шпиони.

Русия е в непосредствена близост до Швеция и може да бъде свързана с потенциален военен конфликт, заяви Йохан Олсон, ръководител на отдела за борба със заплахите за сигурността.

Премиерът Стефан Льофен обяви през януари, че се създава нова агенция за защита на гражданите от „външни влияния“, свързани с изборите на 9 септември. „На тези, които биха си помислили да влияят върху резултатите от изборите в нашата страна казвам: стойте настрана“, предупреди Льофен.

Името на Русия се появява в докладите за рисковете за сигурността в множество държави.

В документ, публикуван на 10 януари, комисията по външни работи в американския сенат обвини Русия за пропагандна намеса в изборите във Великобритания, включително в референдума за Брекзит.

Кремъл отрече за пореден път  в понеделник да има каквото и да е „веществено доказателство“, че руското правителство е опитало да промени резултатите от изборите в САЩ. В същото време срещу 13 руснаци, включително срещу бизнесмена Евгений Пригожин (известен повече като „готвача на Путин“, бивш затворник и сегашен близък на руския президент), официално бяха повдигнати обвинения за намеса в американските избори в полза на Доналд Тръмп.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ