Китай не иска да засенчи САЩ, само търси достойно място

Китай не иска да засенчи САЩ, само търси достойно място

Китай не иска да засенчи САЩ, само търси достойно място

Китай не се стреми да стане най-доминиращата държава в света вместо САЩ, а само иска да заеме достойно място на международната арена. Това заяви днес президентът на Китай Си Цзинпин, цитиран от ТАСС.

"Не се каним да заемем нечие място, а се стремим само да си върнем дължимата ни достойна позиция", посочи китайският лидер, чието изказване бе излъчено по централната телевизия на Китай.

Китай "никога няма да се върне в полуколониалното и полуфеодалното минало", допълни Си.

Китайската мечта е великото възраждане на нашата страна и в никакъв случай не е хегемонистична мечта, резюмира президентът.

Китай ще води уверена политика за увеличаване на степента на отвореност въпреки нарастващите трудности и препятствия.

"За 40 години политика на реформи и отвореност ние придобихме увереност в собствените си сили. Това е път, по който ние непременно ще вървим напред. Колкото повече препятствия се изправят пред нас и прегради, издигани от когото и да било, толкова по-упорито ще ги преодоляваме, увеличавайки степента на отвореност на КНР към външния свят", каза още Си.

САЩ трябва да споделят със света най-новите технологии, а не да ги крият, каза още китайският президент, цитиран от БТА.

"Инновациите са жизненоважен въпрос в съвременния свят и техните плодове трябва да бъдат достъпни в глобални мащаби. Не бива да се крият като съкровище в пещера. Напоследък между Китай и САЩ има разногласия, засягащи сътрудничеството в иновативната сфера. Най-главното е да постигнем взаимно разбирателство по пътя на диалога", посочи китайският президент.

Китайските и американските власти трябва да избягват грешни оценки и се нуждаят от укрепване на взаимното разбирателство при уреждане на въпроси от стратегическо значение, допълни Си Цзинпин, който се срещна днес с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ