Спецпрокуратурата разпитва зам.-министър от Външно

Спецпрокуратурата разпитва зам.-министър от Външно

Спецпрокуратурата разпитва зам.-министър от Външно

Специализираната прокуратура извика на разпит зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. На влизане в сградата на Специализирания съд Георгиев заяви, че е получил призовка за разпит и не знае повече подробности.

По неофициална информация, обаче, зам.-министърът ще бъде разпитан по делото, свързано с Васил Божков.

Преди седмица се появих информации, че МВнР е издало служебни паспорти на Васил Божков и собственика на ФК "Левски" Георги Попов на 26 август 2019 г. като членове на УС на Българския съюз за физическа култура и спорт, които са анулирани на 17 февруари 2020 г. Тези паспорти са издадени във връзка с изтичането на срока на предишните им служебни паспорти, издадени през 2016 г.

Външно министерство е издало служебен паспорт на Васил Божков и през 2011 г. на основание служебните му ангажименти като член на УС на сдружението Български съюз за физическа култура и спорт.

Припомняме, че Васил Божков и Георги Попов избягаха в края на януари в Обединените арабски емирства. Малко след това, властите в София поискаха тяхната екстрадиция.  

Междувременно, от МВнР съобщиха, че по заповед на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева комисия на Инспектората на МВнР ще извърши проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години. Комисията ще трябва да установи техния брой, основанията за тяхното издаване, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ