Смут сред управляващите и спорове в парламента заради идеята на Нинова за обявяване на форсмажор

Смут сред управляващите и спорове в парламента заради идеята на Нинова за обявяване на форсмажор

Смут сред управляващите и спорове в парламента заради идеята на Нинова за обявяване на форсмажор

Спорове в пленарна зала и смут сред управляващите породи идеята на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова да внесе предложение в МС за обявяване на форсмажор по договорните отношения за всички сектори на бизнеса, обявена вчера от самата нея на среща с представителите на Камарата на строителите.

Теоретично и най-общо казано, обявяване на форсмажор дава възможност могат да се предоговарят договори за доставки, да се отлагат неустойки и да се отлагат срокове с цел да се облекчи работата на бизнеса. Идеята на Нинова беше предложението, което ще бъде внесено в Министерския съвет, да важи със задна дата - от 24 февруари, когато избухна войната, до края на март, като то да е в сила за всички сектори на българската икономика. 

Това стана повод днес парламентарната група на ГЕРБ-СДС да поиска не само изслушване на министър-председателя Кирил Петков, за да обясни какви мерки предвижда правителството за справяне с ценовата криза, но и специално на Нинова заради идеята за въвеждане на форсмажор на територията на цялата страна. Председателят на Народното събрание Никола Минчев временно отклони искането, като заяви, че ще го обмисли внимателно. В същото време от "Продължаваме промяната" дадоха знак, че идеята на Нинова явно не е била съгласувана на ниво коалиция или пък изпълнителна власт като обявиха, че още нямат позиция по заявката МС да обсъди и евентуално приеме въвеждане на форсмажорни обстоятелства. ГЕРБ от своя страна обвиниха правителството, че се крие и затова е отложило днешното заседание на Министерския съвет. Левицата отвърна, че ГЕРБ-СДС правят внушения пред обществеността. От "Демократична България", която също е част от управляващата коалиция, категорично се обявиха срещу въвеждането на форсмажор в страната. А ДПС внесоха искане за изслушване в парламента на вицепремиера Корнелия Нинова, за да обясни какво точно означава да се въведе форсмажор, тъй като в законодателството ни нямало дефиниция за тези обстоятелства. 

"Виждам, че Министерския съвет, явно поради някакви форсмажорни обстоятелства, не заседава днес, което означава, че министър-председателят и цялото правителство се крие, тъй като естествено на МС ще бъде поставен въпросът за форсмажорните обстоятелства, които г-жа Нинова вчера анонсира", заяви Александър Ненков от ГЕРБ

Той посочи, че това не е просто някаква шега, а много сериозно обстоятелство, което обръща "с хастара наобратно" целия икономически и стопански живот на страната, отбеляза депутатът. 

"Форсмажор означава непреодолима сила", допълни колегата му Тома Биков от ГЕРБ. Той посочи, че неопреодолимата сила в този кабинет означава БСП. При тях всичко започва с форсмажор и свършва с форсминор, добави Биков. 

Борислав Гуцанов от Левицата също в процедура по начина на водене посочи, че колегите му от ГЕРБ-СДС правят внушения пред обществеността, повтаряйки едно и също. 

"Ако някой каже ситуацията в държавата, че в момента е съвсем нормална при 2-годишна пандемична ситуация, при война на границата на България, при тежки смущения в доставките в целия свят, казано условно не са форсмажорни обстоятелства. Кое се води форсмажорни обстоятелства?", попита социалистът Георги Михайлов.

Решението за евентуално обявяване на форсмажор не е най-доброто, не е най-удачното на тази ситуация, заяви Александър Ракшиев от "Продължаваме промяната". Той добави, че от ПП са запознати с идеята, но към момента официално не е постъпвало предложение в деловодството, за да могат да се забознаят отблизо с документа. 

"Със сигурност това е едно решение, на което трябва да му се отдели допълнително време и да се вникне в него какви са всички възможни рискове, които биха произлезли. От една страна аргументът, че така фирмите ще избегнат плащането на неустойки звучи добре, но наистина трябва да се преценят рисковете за отсрещната страна", посочи депутатът.

Ракшиев допусна, че в коалицията предложението е обсъждано. В днешния пленарен ден ПГ ГЕРБ-СДС на два пъти поиска премиерът Кирил Петков да дойде в Народното събрание и да обясни дали наистина е обмислено въвеждане на форсмажор.

"Очевидно има проблем в разплащанията на фирмите, но в министерство на финансите се разработват мерките и в тази връзка такава радикална мярка, която не е обсъдена и ние не намираме за обоснована, не е нещо, което е уместно на този етап и се противопоставяме на нея. Тази мярка не е съгласувана с нас, за останалите коалиционни партньори не знам", заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ДБ Христо Иванов. 

По думите му, подобна мярка е твърде радикална и има други инструменти, които са много по-нестрестресиращи. "Създава се напрежение, което точно в този момент аболютно не ни трябва", посочи още Иванов. 

А ДПС внесоха искане за изслушване в парламента на вицепремиера Корнелия Нинова заради предложението й да се въведе форсмажор в държавата.

"Ние не знаем какво включва терминът "форсмажор", юристите не можаха да кажат, тъй като в нашето законодателство няма легална дефиниция за това, за тези обстоятелства", съобщи в кулоарите на парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Ето защо ДПС искат Нинова да дойде в Народното събрание и да обясни. 

"ДПС ще подкрепи всяка инициатива, която е в полза на бизнеса и хората в ситуация на ценови, инфлационен шок и другите кризи. Но, докато не си изясним какво означава форсмажор, не можем да вземем становище, защото, ако означава блокиране на всички договори в държавата, трябва да се каже какви са последиците за бизнеса, за хората. Тоест, едно такова предложение иска системно разяснение, за да имаме ясна позиция", добави Йордан Цонев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ