Тереза Мей официално подаде оставка

Тереза Мей официално подаде оставка

Тереза Мей официално подаде оставка

Британският премиер Тереза ​​Мей официално напусна поста на лидер на Консервативната партия, както уведоми по-рано днес ръководството на партията, предадоха международните информационни агенции.

Тя ще остане министър-председател на страната, докато не бъде избран нейният наследник. Името на новия държавен глава се очаква да стане известно през втората половина на юли.

Тереза Мей анонсира още в края на май подадената днес оставка. Оттеглянето й стана под натиска най-вече на нейни съпартийци, включително и членове на водения от нея кабинет.

Повече от 10 кандидати претендират за поста на ръководител на партията, който автоматично ще поеме и премиерския пост, като най-големи шансове имат бившият външен министър Борис Джонсън, настоящият външен министър Джереми Хънт, бившият министър за Brexit Доминик Рааб и министърът на околната среда Майкъл Гоув.

Мей става вторият премиер, жертва на Brexit. Тя зае поста на министър-председател през лятото на 2016 г., оставайки единственият кандидат, след като нейните конкуренти или оттеглиха кандидатурите си или бяха елиминирани в хода на вътрешнопартийните гласове. Нейният предшественик Дейвид Камерън реши да подаде оставка, след като референдумът за излизане от ЕС бе подкрепен от британците, противно на призивите му.

Според резултатите от референдума, проведен през 2016 г., Великобритания планираше да напусне Европейския съюз на 29 март 2019 г. На няколко пъти Тереза ​​Мей се опита да прокара в британския парламент договореното с Брюксел споразумение, но безуспешно. За да предотврати оттеглянето от ЕС без сделка, Великобритания вече получи на два пъти от Брюксел отлагане на Brexit. Новият срок за излизане е 31 октомври.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ