Тереза Мей: Путин се опитва да подкопае свободните общества

Тереза Мей: Путин се опитва да подкопае свободните общества

Тереза Мей: Путин се опитва да подкопае свободните общества

Британската премиерка Тереза Мей обвини Русия във враждебност, намеса в изборите и кибершпионаж, отправяйки най-острите критики към Кремъл, откакто е начело на правителството, предават информационните агенции.

Путин се опитва да подкопае свободните общества, заяви Мей на годишния банкет, даден от кмета на лондонското Сити, и продължи: „Русия иска да превърне информацията в оръжие, като разпространява чрез командваните от държавата медии фалшиви новини и снимки, за да всее раздор на Запад и да саботира нашите институции“. В същото време тя подчерта, че Лондон не иска „вечна конфронтация“, но е решен да защити своите интереси, цитира думите й Франс прес.

Думите й рязко контрастират с изявленията на Доналд Тръмп от последните дни, който заяви, че вярва на Путин, когато твърди, че руските власти не са се намесвали в предизборната кампания в САЩ през 2016 г., отбелязва Би Би Си.

Следващият месец предстои посещение на британския външен министър Борис Джонсън в Москва.

В ключовата външнополитическа реч Мей заяви, че има просто послание към Путин: той трябва да избере различен път от пътя, по който върви Москва през последните години чрез анексията на Крим, подкрепата да сепаратистите в Донбас, разпалването на конфликта в Украйна и организирането на кибератаки срещу правителствата и парламентите в Европа.

Русия може да стане ценен партньор на Запада, но само ако играе по правилата, заяви премиерката. Тя припомни, че Русия неведнъж е нарушавала националните въздушни пространства на няколко европейски страни и е водела целенасочена кампания за кибершпионаж и разделение. Това включва и намесата в изборите, и хакерската атака срещу военното министерство на Дания и германския Бундестаг, каза Мей.

Знаем какво искате и няма да ви се получи. Защото вие не дооценявате устойчивостта на нашите демокрации, постоянната ни привързаност към свободните и отворени общества, към алиансите, които свързват западните страни, подчерта Мей.

Тя отбеляза, че, напускайки ЕС, Великобритания запазва напълно принадлежността си към НАТО и се стреми да постигне споразумение за Брекзит, което ще „укрепи нашите либерални ценности“. Икономическото партньорство между Обединеното кралство и ЕС ще стане бастион срещу опитите на Русия да наруши реда в Европа, заяви Мей и предупреди: „Ще предприемем необходимите марки за противодействие на руските действия“. Сред мерките тя изброи реформа на НАТО, която „да обезкуражи и предотврати враждебните действия на Русия“, засилването на военната и икономическа подкрепа на Великобритания за Украйна, както и засилването на британската политика в областта на киберсигурността.

"Отношенията с Русия не са такива, каквито искаме. Ние не искаме да се връщаме към студената война или да сме постоянна конфронтация“, повтори британската премиерка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ