Тръмп подписа „стоманената война“

Тръмп подписа „стоманената война“

Тръмп подписа „стоманената война“

Американският президент Доналд Тръмп подписа нови митнически тарифи, които вероятно ще предизвикат международна търговска война.

Насърчаван от работници от стоманената индустрия, поканени специално за случая в кабинета „Рузвелт“, Тръмп подписа двата документа, с които митата за внос на стомана стават 25% и 10% за алуминий. Те влизат в сила след 15 дни.

Нашата индустрия беше опустошена, нашата страна преживя истинска атака, нашите работници бяха предадени, но това свърши, заяви милиардерът с приповдигнат тон.

Тръмп не изключи, че някои от страните ще бъдат освободени от новите мита и сред тях ще са Канада, Мексико и Австралия, предават агенциите.

В началото тарифите няма да се прилагат за Канада и Мексико (съответно първи и четвърти по големина вносител на двете суровини в САЩ), докато Вашингтон направи оценка на напредъка н преговорите за преразглеждане на споразумението за североамериканската зона за свободна търговия (NAFTA).

В документите е включена „клауза за сигурност на отношенията с другите страни“, която позволява на всеки износител да „обсъжда алтернативни решения“ с търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър.

„Ще се придържам първоначално към 25% и 10%, но имам право да увелича или да намаля (митата) според страната, имам право да изключа страни или да включа“, каза Тръмп. По-късно добави, че „някои големи партньори, някои големи военни съюзници“ ще бъдат отчетени – „ние ще огледаме кой плаща сметките и кой не ги плаща“, заяви бившият предприемач за пореден път по адрес на страните от НАТО. Той критикува Германия – 8-и по големина вносител на стомана (3%).

Очаква се новите мита да намалят вноса до необходимите нива за нормалната работа на компаниите в тази отрасли, подчертава официалното изявление на  Белият дом. Според него Тръмп предприема мерките, за да защити критично важните отрасли от недобросъвестни търговски практики и глобалния излишък на производствени мощности.

„Промени или отмяна на мита“ ще има само в случай, че вносът от една или друга страна, „повече не заплашва да нанесе щета на националната сигурност“.

Според Вашингтон вносът на стомана от Китай „се явява основен фактор за намаляването на собственото производство на алуминий“.

Митата няма да засягат чуждестранните компании, които открият свои производства на територията на САЩ.

В наредбите е разписан специален „механизъм за изключване от списъка на определена продукция“ от „съображения за националната сигурност“ и дефицита на националния пазар.

След оставката на главния икономически съветник Гари Кон, министърът на търговията Уилбър Рос подчерта, че Вашингтон не иска „да взриви планетата“, опитвайки се да смекчи грандоманските изявления на Тръмп, че търговските войни „не са толкова лоши“ и че са „лесни за печелене“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ