Тръмп помилва 73 души, включително бившия си съветник Стив Банън

Тръмп помилва 73 души, включително бившия си съветник Стив Банън

Тръмп помилва 73 души, включително бившия си съветник Стив Банън

Президентът на САЩ Доналд Тръмп помилва 73 души и смекчи присъдата на още 70 души в последната си вечер в Белия, дом, предаде Си Ен Би Си. Сред имената на помилваните изпъква това на бившия съветник на Тръмп – Стив Банън, който бе обвинен в измама на поддръжниците на Тръмп чрез кампанията за набиране на средства за изграждане на стена по границата с Мексико.

Банън, който бивш шеф на крайнодесния информационен сайт „Брайтбарт“, бе арестуван миналата година заедно с още трима души по обвинения, че измамил стотици дарители с кампания за набиране на 25 млн. долара „Ние строим стената“. Той бе освободен срещу гаранция от 5 млн. долара. Според бившият прокурор Даниъл Алонсо обаче Банън все още може да бъде обвинен в щатския съд на Ню Йорк.

Тръмп смекчи присъдата на бившият кмет на Детройт Куаме Килпатрик, който получи 28 години затвор по обвинения в корупция. Президентът смекчи и присъдите на рапърите Лил Уейн и Кодак Блек, които бяха обвинени в престъпления, свързани с притежание на оръжие.

Американският президент обаче не подписа заповеди за помилване на самия себе си или на членове на своето семейство, въпреки спекулациите, че той ще предприеме такава мярка дори при липсата на федерални наказателни обвинения срещу тях.

Сред помилваните е и бившия инженер на Google Антъни Левандовски, който през август бе осъден на 18 месеца затвор за кражбата на 14 хил. файла на компанията преди да я напусне и да се присъедини към Uber. Съдията по делото срещу Левандовски определи деянието му като „най-голямата „най-голямото престъпление с кражба на търговска тайна, което съм виждал“.

Помилван е Пол Ериксън, консервативен политически функционер и бивш приятел на осъдената в САЩ руска агентка Мария Бутина, който миналият юли получи присъда от 7 години затвор, след като се призна за виновен по обвинения за финансови престъпления и измами.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ