Тръмп продължава да внася объркване за срещата си с Путин

Тръмп продължава да внася объркване за срещата си с Путин

Тръмп продължава да внася объркване за срещата си с Путин

Президентът на САЩ Доналд Тръмп внесе вчера още повече объркване за неотдавнашната си среща с Владимир Путин, пише в. "Ню Йорк таймс".

След ден на противоречиви изявления за намесата на Русия в изборите през 2016 г., той каза, че всъщност е размахал пръст на руския си колега. "Дадох му да разбере, че ние няма да допуснем това", каза Тръмп в интервю за Си Би Ес.

Но изказването му почти напълно противоречи на начина, по който президентът окачестви срещата с Путин в понеделник в Хелзинки. То противоречи и на отговора, който даде по-рано вчера на въпрос дали САЩ продължават да са "мишена" на Русия.

Две седмици преди встъпването му в длъжност, на Тръмп са били показани строго секретни документи на разузнаването, според които Путин лично е наредил кибератаки за повлияване на резултата от изборите в САЩ през 2016 г., пише "Ню Йорк таймс".

Според няколко души, присъствали на срещата, Тръмп с неохота се е убедил в истинността на разкритията, но оттогава опитва да потули всичко, свързано с информациите, за които се застъпват единодушно ръководителите на собствените му разузнавателни служби, добавя изданието.

Тръмп се страхува, че ако признае за съществуването дори на неуспешен руски опит за влияние върху вота през 2016 г., това ще повдигне въпроси за легитимността му като президент, смята един от най-близките му помощници, пожелал анонимност.

Най-новият елемент от темата с руската намеса в американската политика е вчерашното двучасово изслушване във федерален съд във Вашингтон на Мария Бутина, за която се твърди, че е руски агент под прикритие.

В продължение на четири години тя е опитвала да се внедри в консервативни кръгове и да оказва въздействие на влиятелни републиканци, докато тайно е била в контакт с руски разузнавачи, високопоставен руски представител и близък до Кремъл милиардер, казаха вчера федерални прокурори.

Тя е извършила серия от измами. Излъгала е, за да получи студентска виза за следване в Американския университет през 2016 година. Явно с надеждата да получи работна виза, която да й осигури по-дълъг престой, тя е предложила на американец секс срещу работа. Пренесла се да живее с политик от републиканската партия, който е почти два пъти по-възрастен от нея и с когото казала, че има връзка, но тайно изразявала "презрение" към него, казват прокурорите.

Според обвинението тя е била ключова част от кампания за манипулиране на високопоставени политици с цел обслужване на целите на Москва. Въпреки че прокуратурата не назова поименно никоя партия или политик, усилията на Бутина очевидно са били насочени към републикански лидери, особено към кандидати за Белия дом през 2016 г., включително Доналд Тръмп, пише "Ню Йорк таймс".

По материали на БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ