Тръмп смени и съветника по национална сигурност ген. Макмастър

Тръмп смени и съветника по национална сигурност ген. Макмастър

Тръмп смени и съветника по национална сигурност ген. Макмастър

Съветникът на американския президент по национална сигурност Хърбърт Макмастър напуска поста си. От 9 април той ще бъде заменен от бившия представител на САЩ в ООН Джон Болтън, съобщи Би Би Си.

Доналд Тръмп обяви първо в Twitter поредната оставка в екипа си. По-късно Белият дом разпространи изявления на Макмастър и на президента.

"Радвам се да съобщя, че от 9 април мой съветник по националната сигурност ще стане посланикът в ООН Джон Болтън. Много благодаря за отличната работа на ген. Макмастър, който завинаги остава мой приятел“, написа Тръмп.

Според официалната версия на Белия дом Тръмп и генерал Макмастер „са стигнали до общо решение за оставката на последния (…) предшествано от дълга дискусия и взаимно разбиране, че появата на нов екип ще сложи край на постоянните спекулации".

Уговорката е Макмастър да остане в екипа до средата на април.

Генералът заяви, че е поискал от президента разрешение да се пенсионира през лятото, след 34 г. служба.

Макмастър и Тръмп взаимно си благодариха за работата. Тръмп заяви, че съветникът е „съживил отношенията и връзките с Близкия Изток, разбил е ДАЕШ, постигнал е преговори със Северна Корея и е укрепил благосъстоянието на нацията.

Макмастър е вторият съветник по национална сигурност , който напуска президента. Той замени ген. Майкъл Флин, престоял на поста само няколко дни в началото на мандата на новия президент и отстранен след избухването на аферата с руската намеса в американските избори.

Макмастър е един от 100-те най-авторитетни хора в света според класацията на „Тайм“ през 2014 г. Известен противник на съкращенията на военните разходи и експерт по Русия. Неведнъж е заявявал, че политиката на Москва е насочена към разрушаване на реда в Европа, установен след студената война.

Оставката на Макмастър беше обявена само седмица след уволнението на държавния секретар Рекс Тилърсън.

Много американски анализатори наричат сегашната серия от кадрови промени „чистка на несъгласните“.

Източници на Си Ен Ен и Ройтерс заговориха за смяната на Макмастър още  миналата есен. Тя беше обявена ден след телефонния разговор на Тръмп с Путин след преизбирането на руския президент.

Малко след разговора няколко американски медии съобщиха, че съветниците на Тръмп са го помолили да се въздържи от поздравления към Путин за победата му. Макмастър е присъствал на разговора между двамата.

Болтън е известен привърженик на силовия подход срещу Северна Корея и Иран, както и на нахлуването в Ирак през 2003 и настоява за ревизия на ядрената сделка с Техеран.

Решението за назначаването му вече разтревожи анализаторите в сферата на международната сигурност, особено по отношение на Северна Корея.

Снощи Болтън каза в интервю за тв Fox, че една от основните му задачи ще е да предоставя на президента „пълния спектър от възможни действия“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ