Тръмп уволни главния прокурор на САЩ Джеф Сешънс

Тръмп уволни главния прокурор на САЩ Джеф Сешънс

Тръмп уволни главния прокурор на САЩ Джеф Сешънс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп принуди главния прокурор на Джеф Сешънс да напусне поста си, съобщват световните медии. В писмо Сешънс уведоми президента, че подава оставка по негово искане.

На негово място Тръмп назначава Матю Уитакър - бивш прокурор от щата Айова, който ще упражнява надзор върху всички въпроси от компетенциите на министерството на правосъдието, включително разследването за намеса на Русия в американските президентски избори, заяви говорителка на министерството на правосъдието на САЩ.

Досега надзор упражняваше заместник главният прокурор Род Розенстайн. 

Джеф Сешънс  - 71-годишен бивш американски сенатор от Алабама, е бил ранен и лоялен поддръжник на Тръмп, но изпаднал в немилест и търпеше остри нападки от Тръмп повече от година заради оттеглянето му от разследването за намеса на Русия в президентските избори през 2016 г.

Републиканецът Сешънс беше първият американски сенатор, подкрепил кандидатурата на Тръмп за президент. Неговата програма за борба с престъпността и безмилостната му политика по въпроса за имиграцията - до голяма степен отразяваха тези на президента, отбелязва Асошиейтед прес. 

Но според президента, решението му да се оттегли от разследването за намеса на Русия в изборите, е направило възможно впоследствие да бъде назначен специален прокурор Робърт Мълър, който пое разследването за руска следа в изборите и започна да разследва дали нападките на Тръмп срещу Сешънс не са част от по-широки усилия да бъде възпрепятствано правосъдието и да бъде задушено разследването за съглашателство между кампанията на Тръмп и Русия, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Оставката му е естествения финал на влошените отношения между двамата, посочва агенцията. Действието на Тръмп предизвика остра критика сред демократите, които заявиха, че това е опит да се саботира разследването.

Засега не са напълно ясни измеренията на този развой за разследването на Мълър. Министерството на правосъдието не е съобщавало, че заместник главният прокурор Род Розенстайн също ще се оттегли. Розенстайн бе този, който назначи Мълър преди повече от година и половина и оттогава надзираваше отблизо работата му. 

Тръмп каза, че може да уволни и него, ако иска, но се колебае да предприеме тази стъпка. "Мога да уволня всички сега, но не искам да го направя, защото политически не ми харесва да го направя", каза той, цитиран от Reuters.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ