нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Турция държа 20 минути във въздуха самолета на гръцкия външен министър

Снимката е илюстративна. /Getty Images

Турските власти задържаха за 20 минути във въздуха гръцки правителствен самолет, на борда на който се е намирал външният министър Никос Дендиас, предаде „Катимерини“.

В четвъртък сутринта, на връщане от Ирак, екипажът на летателния апарат е поискал разрешение за преминаване през въздушното пространство на Турция, за което обаче е било необходимо да изчака 20 минути. Самолетът е бил принуден да кръжи над Северен Ирак, след като турските власти оттеглили в последния момент разрешението за преминаването му през турското въздушно пространство, предава БТА.

Атина е имала всички необходими разрешителни за дипломатическото пътуване предварително, но турските власти са оттеглили в последния момент разрешението за пресичане на турското въздушно пространство. По тази причина самолетът е бил принуден да кръжи 20 минути над Северен Ирак.

Този ход идва часове преди срещата на лидерите на ЕС в Брюксел, по време на която се очаква Гърция да настоява за вземане на мерки относно действията на Турция в Източното Средиземноморие и Егейско море.

Атина разглежда инцидента като поредна провокация от страна на Турция и отправя възражение по дипломатически път за инцидента, стана ясно днес. Гръцкото посолство в Анкара е получило нареждане да връчи протестна нота в турското външно министерство заради задържането на гръцкия правителствен самолет с министъра на външните работи Никос Дендиас на борда.

Освен това по-рано е била установена повреда в гръцкия самолет, поради която е било отложено посещението на Дендиас в град Ербил в Иракски Кюрдистан.

Според дипломатически източници, цитирани от АНА-МПА, преди връчването на нотата по своя инициатива турската страна е дала обяснения за инцидента, според които той се дължи на техническа грешка на компетентната турска служба.

Въпреки това гръцкото посолство в Анкара ще връчи нотата, за да се гарантира, че подобни инциденти няма да се повтарят за в бъдеще.

още от Политика