Турция държа 20 минути във въздуха самолета на гръцкия външен министър

Турция държа 20 минути във въздуха самолета на гръцкия външен министър

Турция държа 20 минути във въздуха самолета на гръцкия външен министър

Турските власти задържаха за 20 минути във въздуха гръцки правителствен самолет, на борда на който се е намирал външният министър Никос Дендиас, предаде „Катимерини“.

В четвъртък сутринта, на връщане от Ирак, екипажът на летателния апарат е поискал разрешение за преминаване през въздушното пространство на Турция, за което обаче е било необходимо да изчака 20 минути. Самолетът е бил принуден да кръжи над Северен Ирак, след като турските власти оттеглили в последния момент разрешението за преминаването му през турското въздушно пространство, предава БТА.

Атина е имала всички необходими разрешителни за дипломатическото пътуване предварително, но турските власти са оттеглили в последния момент разрешението за пресичане на турското въздушно пространство. По тази причина самолетът е бил принуден да кръжи 20 минути над Северен Ирак.

Този ход идва часове преди срещата на лидерите на ЕС в Брюксел, по време на която се очаква Гърция да настоява за вземане на мерки относно действията на Турция в Източното Средиземноморие и Егейско море.

Атина разглежда инцидента като поредна провокация от страна на Турция и отправя възражение по дипломатически път за инцидента, стана ясно днес. Гръцкото посолство в Анкара е получило нареждане да връчи протестна нота в турското външно министерство заради задържането на гръцкия правителствен самолет с министъра на външните работи Никос Дендиас на борда.

Освен това по-рано е била установена повреда в гръцкия самолет, поради която е било отложено посещението на Дендиас в град Ербил в Иракски Кюрдистан.

Според дипломатически източници, цитирани от АНА-МПА, преди връчването на нотата по своя инициатива турската страна е дала обяснения за инцидента, според които той се дължи на техническа грешка на компетентната турска служба.

Въпреки това гръцкото посолство в Анкара ще връчи нотата, за да се гарантира, че подобни инциденти няма да се повтарят за в бъдеще.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ