Унгария избира нов парламент през април

Унгария избира нов парламент през април

Унгария избира нов парламент през април

Унгарският президент Янош Адер насрочи парламентарни избори за 3 април, става ясно от съобщение на президентството, публикувано тази седмица.

Този път обаче премиерът Виктор Орбан, който управлява страната от 2010 г. насам, е изправен пред опозиционна коалиция, решена да се противопостави на неговото управление. Проучванията на общественото мнение сочат, че широкият съюз на леви, либерални, зелени и десни партии се бори с партията „Фидес“ на министър-председателя, пише ДПА.

Водещият кандидат на опозицията и основен съперник на Орбан е консерваторът Петър Марки-Зай, кметът на градчето Ходмезьовашархей. Преданият католик и баща на седем деца се опитва да спечели гласоподавателите на Орбан с кампания, основана на борбата с корупцията.

Около 8 млн. души имат право на глас за 199-те членове на парламента. Политически анализатори и международни наблюдатели предупреждават, че „Фидес“ е адаптирала сложната избирателна система през годините, за да облагодетелства кандидатите си.

Според експертите има неравностойни условия чрез преструктурирането на избирателните райони, за да се гарантира победа на партията, промени в метода, по който се разпределят местата, и специални бюлетини за избиратели от малцинствата и гласоподавателите, живеещи в чужбина.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ