Уволненият директор на ФБР ще даде показания след седмица

Уволненият директор на ФБР ще даде показания след седмица

Уволненият директор на ФБР ще даде показания след седмица

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми ще се яви на 8 юни пред сенатската комисия по разузнаване, за да даде показания по разследването на предполагаемата намеса на Кремъл в президентските избори в САЩ, съобщи Би Би Си.

Очаква се Коми да коментира дали Тръмп се е опитал да го накара да прекрати разследването срещу бившия съветник по национална сигурност Майкъл Флин за нерегламентираните му контакти с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк.

Си Ен Ен съобщи, че Коми е готов да разкаже разговора с Тръмп и да потвърди опита на президента да му окаже натиск.

Вчера се появи обаче информация, че Тръмп може да се възползва от правото си да попречи на Коми да даде показания.

Комисията по разузнаване обяви, че откритата част от изслушването на бившия директор на ФБР ще започне в 10,00 местно време.

Личният адвокат на Тръмп Майкъл Коен е получил покани от две комисии в Конгреса, които разследват вероятната намеса на Кремъл, но е отказал да даде показания.

Тръмп уволни Коми на 9 май. Ходът отприщи политическа буря, която продължава да се разраства. В скандала изскачат все повече имена на хора от щаба на Тръмп, които  са имали контакти с посланик Кисляк, включително и президентския зет Къшнър.

Коми е документирал подробно всички свои срещи с президента, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Конгресът на САЩ поиска от ФБР да предостави записите от срещите.

Комисията поиска от Флин освен това да предаде всички документи, необходими за разследването, но бившият генерал отказа.

По-късно „Ню Йорк Таймс“ написа, че Тръмп е обсъждал оставката на Коми с руската делегация начело със Сергей Лавров. И двете замесени страни отричат това.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ