21 постоянни комисии ще има новото НС

21 постоянни комисии ще има новото НС

21 постоянни комисии ще има новото НС

Депутатите решиха към 46-ото Народно събрание да има 21 постоянни комисии. Това беше записано в текст от новия Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Предстои съставът на комисиите да бъде определен с решение от пленарната зала. 

Сред постоянните комисии са Комисията по бюджет и финанси, Комисията по конституционни и правни въпроси, Комисията по икономическа политика, високи технологии и туризъм, Комисията по енергетика и климат, Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, Комисията по външна политика, Комисията по въпросите на ЕС, Комисията по отбрана, Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, Комисията по земеделие, Комисията по околна среда и води, Комисията по здравеопазването и други.

Според новия Правилник парламентарните групи няма да могат да се разделят или сливат. Текстовете предвиждат още един депутат да може да членува само в една парламентарна група. Той ще може да я напусне след писмено заявление до ръководителя на групата и до председателя на Народното събрание. При напускането на групата обаче депутатът губи мястото си като представител на съответната парламентарна група в постоянните комисии и други изборни длъжности в Народното събрание. Нещо повече, депутат, който е напуснал парламентарна група, не може да заявява принадлежност и не може да бъде приет за член на друга група. А тези, които не членуват в парламентарна група, няма да могат да образуват парламентарни групи. 

И още, председателят на парламента ще може да назначава и освобождава главния секретар на парламента със срок до избирането на председател на следващото Народно събрание. Той ще назначава и освобождава още служителите към кабинета на председателя, както и служителите към кабинетите на заместник-председателите и парламентарните групи по тяхно предложение. От ГЕРБ предложиха ограничението във срока за назначаване и освобождаване на главния секретар да отпадне, но предложението им беше отхвърлено. 

Освен това, Народното събрание задължи главния прокурор до 14 дни да докладва за работата на Бюрото по защита на свидетели, което е на негово пряко подчинение. "За" предложението на "Демократична България" гласуваха 143 народни представители, без "против" и с 3 "въздържали се". С решението депутатите са категорични, че общественият интерес налага да се изискат писмените отчети на главния прокурор по изпълнението на специалната защита на свидетели. Докладът трябва да обхваща периода от 1 януари 2020 до 30 юни 2021 г. 

Мотивите за предложение представи председателят на на "Демократична България" Христо Иванов. "Наистина това бюро се превърна в една лична гвардия на главния прокурор и е част от цялата инфраструктура на злоупотреба с власт, на безконтролност, на репресивност, която беше изградена през годините в рамките на съдебната власт", каза Иванов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ